#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Předsedové a předsedkyně diskutovali na své PORADĚ


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 5, s. 10-0

Chcete-li cokoliv prosadit na sjezdu ČLnK, je dobré, když o tom začnete mluvit už na tzv. poradách předsedů. Pro ty, kdo nově vstupují do Komory nebo si zatím jejího života příliš nevšímali, jde o takové malé sjezdy. Dvakrát do roka se sejdou předsedové a předsedkyně vašich OSL, vyslechnou si rekapitulace aktuálního snažení vedení a mohou pak diskutovat víceméně o čemkoliv. Důležitou součástí Porady předsedů a předsedkyň je to, že vás pak doma, na okresních sdruženích, o všem důkladně informují.

První letošní Porada se konala v sobotu 13. dubna v pražském hotelu Occidental v sousedství sídla ČLnK. O sídle bude ještě řeč.

Poradu zahájila, a jak je už tradicí, i moderovala stále ještě nová a nepříliš okoukaná mluvčí ČLnK Veronika Orendášová. ­Účastníky krátce pozdravil i zástupce pojišťovny Kooperativa Jan Soukup, který předsedkyně a předsedy seznámil se smlouvou mezi Komorou a Kooperativou. Obě káčka spolupracují už léta a je to myslím výhodné pro obě strany. Této spolupráce se formou inzerce účastní i Časopis českých lékárníků.

Pak přednesl tradiční „zprávu o stavu unie“ prezident Aleš Krebs. Vzal to z gruntu, jak je jeho zvykem. Velkou část informací o legislativě, vztazích k ministerstvu, zdravotním pojišťovnám a dalším, můžete nacházet i v jeho úvodnících, případně v jiných textech. Některé věci ale zazněly na poradě prvně, některé postřehy a úvahy mohly zaznít jen na tomto fóru a ani v časopise si je nepřečtete, protože jsou součástí komorových strategií, které není radno předčasně zveřejňovat. To se týkalo i aktuálního vztahu k iniciativám ministerstva zdravotnictví, vztahu k některým návrhům legislativních změn. Prezident vysvětloval i postoj vedení Komory k návrhu poslance Kuchaře ke zřízení „vyhrazeného distribučního kanálu“, který nezanedbatelná část členů ČLnK, zejména provozovatelů, podporuje. Budeme i na stránkách ČČL na toto téma diskutovat a teprve čas ukáže, jaký postup nakonec zlepší nebo nezlepší dostupnost léků i pro malé a nezávislé lékárny. Aleš Krebs informoval o zájmu ministerstva důrazněji sledovat problémy s dodávkami, trvat na důkladném prošetření podezřelých nedodávek i ze strany SÚKL. Ministerstvo prý žádá, aby se lékárníci nebáli hlásit všechny tyto prohřešky a slíbilo, že bude sledovat postup SÚKL a postih případných viníků. Takže se rozhodně nebojte, pište i nám, budeme řešení konkrétních případů ignorování dodávek do menších a nezávislých lékáren také sledovat a informovat vás o tom, jestli se přístup SÚKL opravdu kvalitativně změnil. Zákony samy nic nezmění.

Prezident se také podrobně věnoval stavu příprav rozšíření sídla ČLnK v Rozárčině ulici. V tuto chvíli je na stole přístavba větší zasedací místnosti s příslušenstvím, včetně šatny a možné další kanceláře, účastníci porady měli možnost vidět i podrobné plány a vizualizace. Situace na realitním trhu, zejména vysoké ceny nemovitostí v Praze, v tuto chvíli vylučují řešení formou nákupu nebo pronájmu nového sídla. Zhodnocení stávající nemovitosti na Rozárce se jeví jako lepší řešení i vzhledem k tomu, že v těsné blízkosti sídla vzniká nová zastávka metra D. Vše se rozhodne na podzimním sjezdu, který by měl schválit i rozpočet této ­dostavby.

Přítomné předsedy a předsedkyně informovala o stavu P. R. aktivit mluvčí Veronika Orendášová. Byl představen mediální plán Komory pro rok 2024, novinky z Lékárnic maminek, aktivity Dne lékáren atd. S krátkou prezentací vystoupila i zástupkyně mediální agentury Pavla Šeborová a provedla přítomné lékárníky současným světem českých médií, jejich majiteli a možnostmi využití pro lékárnické zájmy. Z tváří účastníků jsem viděl, že takový edukační vhled do drsného mediálního světa uvítali.

Další vhled nabídl doktor Maršík. Tentokrát se zamýšlel nad opakovaným zpochybňováním zákonnosti některých právních institutů upravených ve stavovských předpisech. Prošel postupně zvláštní volební shromáždění, osvědčení pro výkon funkce vedoucího lékárníka a splněné CV jako podmínky pro vydání osvědčení. Jedna z prezentací, na které musíte přijet osobně.

Nepodařilo se udržet ideu, aby všechny diskuze probíhaly až v odpoledním poobědovém bloku a některé otázky se probíraly i v průběhu prezentací. Ale zdálo se, že to nikomu a ničemu nevadilo, ostatně, když je diskuze kultivovaná, nepřekáží nikdy.

Za skupinu vzdělávání vystoupil David Ovčaří a seznámil předsedkyně a předsedy především s aktuálním tématy, které bude v novém cyklu vzdělávání lékárníků nabízet, například v chystaných webinářích. (Bude i veterinární téma o parazitech psa a kočky.) Připomněl i XXV. Konferenci mladých lékárníků, která se koná v polovina května v Opavě, tedy konala, protože je po uzávěrce květnového čísla, ve kterém se o ní nic jiného ­nedozvíte.

Odborná konzultantka Komory Dagmar Dubská se zamyslela nad činností současného představenstva ČLnK, rozdělením členů do pracovních skupin.

Pak už se jen diskutovalo a diskutovalo. K mikrofonu při­stu­povaly většinou jen samé „staré známé tváře“, což byl asi jediný nedostatek jinak užitečné výměny názorů. Dotazy směřovaly pochopitelně na třetí čtení zákona o léčivech, pozměňovací návrhy poslance Kuchaře (podporuje i boxy s léky mimo lékárnu a Rx online), stav nového webu a jeho ještě širší možnosti. ­Několik otázek zaznělo i na SÚKL a jeho aktuální kontrolní činnost a skutečnou vůli přísněji řešit nedodávky do některých lékáren. Další témata: reexporty, započitatelné doplatky a sledování jejich limitů, komorové vztahy k mi­nis­terstvu, vydávání eReceptů cizincům, kteří nejsou v české evidenci, stav zásob Lagevria, zastropování distribuční přirážky a mnoho dalších.

Odpovídal prezident Aleš Krebs, viceprezident Martin Kopecký i právník Jaroslav Maršík, odpovídali si občas i přítomní lékárníci mezi sebou. Odpovědi zde nemůžeme prezentovat, jednak proto, že byly často poměrně obsáhlé a jednak proto, že byly místy i hodně upřímné. Na to, abyste je slyšeli, musíte přijet na Poradu předsedů a předsedkyň. Staňte se předsedou OSL nebo přijeďte coby pověřený člen. Ono koneckonců, chcete-li v Komoře něco znamenat, realizovat nějakou stavovskou vizi, nestačí přijet až na sjezd a snažit se tam něco prosadit. Porady předsedů a předsedkyň jsou po sjezdu nejdůležitější setkání, jsou to malé sjezdy, ale to jsem už psal na začátku. Takže se vracím v kruhu a uzavírám minireportáž o tomto setkání.

Zdeněk Pokorný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#