#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Lens culinaris Medik.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 5, s. 34-0

Lens culinaris Medik. – čočka
kuchyňská (Fabaceae – bobovité)

Jednoletá bylina, vysoká 40 až 100 cm. Pochází snad ze Stře­domoří nebo Blízkého východu. Patří k nejstarším kul­tur­ním rostlinám (neolit). Dnes je pěstována na lehčích pů­dách v subtropech i mírném pásmu celého světa v několika pod­druzích, lišících se barvou semen. Je řazena mezi významná nutraceutika.

Synonyma: Cicer lens, Ervum lens, Lathyrus lens, Vicia lens

Obecný název: Lenteja (špaň.), Lentil (angl.), Masoor (hindi), Vesce lentille (franc.)

Sbíraná část: fructus, semen

Droga: Lentis semen

Obsahové látky: Fenolové sloučeniny v zelených semenech jsou zastoupeny především flavonoidy (glykosidy apigeninu, kvercetinu, kempferolu a luteolinu), isoflavonoidy (deriváty genisteinu), neoflavonoidy a příbuzné anthocyaniny, deriváty fenolových kyselin ferulové, kávové, p-kumarové a skořicové, třísloviny obou typů (katechinové i gallové), stilbeny a lignany. Obsah fenolových sloučenin je v porovnání s ostatními luš­­tě­ni­nami nejvyšší. Dále významný zdroj esenciálních aminokyselin (EAA). Ve 100 g vařené čočky je obsaženo 0,63 % L-lyzinu, dále esenciální aminokyseliny s rozvětvenými řetězci (BCAA), tj. 0,39 % L-isoleucinu, 0,65 % L-leucinu a 0,45 % L-valinu, což představuje přibližně po 30 % denní dávky. Klíčením vzrůstá obsah volných aminokyselin v semenech. V rámci bílkovin byl identifikován i lektin. Vitaminy skupiny B, v případě kyseliny listové pokrývá 0,18 mg/100 g vařené čočky 45 % denní dávky. Dále sterol β-sitosterol, saponiny, skvalen, kyselina fytová a polysacharidová vláknina. Dobrý zdroj Cu, Mn, P.

Účinky a použití: V tradiční medicíně se semena aplikují jako mírné diuretikum, dále při zácpě a k čištění střev. Odborné studie jsou zaměřeny na využití semen jako funkční potraviny při diabetu, obezitě, rakovině a kardiovaskulárních onemocněních. Antioxidační a volné radikály zhášející účinky semen byly testovány pomocí stabilního volného radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Na výsledku se podílejí hlavně flavonoidy, isoflavonoidy, neoflavonoidy, příbuzné anthocyaniny, volné fenolové kyseliny, třísloviny a lignany. Lektiny se váží na ribozomy, omezují syntézu bílkovin a aktivují v případě rakoviny tlustého střeva autofagii i apoptózu a in­hi­bují v návaznosti na účinky fenolových sloučenin proliferaci onemocnění. Podílí se i na snižování aktivity telomerázy a aktivaci kaspázové kaskády v mitochondriích. Lektiny z čočky jsou rovněž navrhovány jako diagnostický prostředek k zjiš­ťování prekanceróz tlus­tého střeva. Studie prokázaly, že suplementace čočkovým lektinem a flavonoidy vy­ka­zuje antiproliferativní a pro­ti­rakovinné účinky v případě lidského adenokarcinomu tlustého střeva HT29, lid­ské­­ho karcinomu tlustého střeva Caco-2, fibroblastu tlustého střeva CCD-18Co a také na­so­fa­ryn­geální buněčné linie karcinomu CNE1 a CNE2. Obdobně ja­ko lektiny reagují i bílkovinné inhibitory proteázy, především Bowman-Birk inhibitory (BBI). Potlačením aktivity proteáz je možno omezit tvorbu metastáz, nebo zlepšit průběh auto­imu­nit­ních onemocnění, včetně roztroušené sklerózy. Fenolové sloučeniny v zelených semenech jsou zastoupeny především flavonoidy, isoflavonoidy, neoflavonoidy a příbuznými antho­cya­ni­ny, volnými fenolovými kyselinami, tříslovinami obou typů (katechinovými i gallovými). Fenolové látky významně zlepšují průběh diabetu snížením koncentrace střevní glukózy inhibicí pankreatické α-amylázy a střevní α-glukosidázy i he­pa­toprotektivní aktivitou. V případě kardiovaskulárního systému brání fenolové sloučeniny poškozování kolagenu, který obdukuje kapiláry, volnými radikály. Rovněž vykazují protidestičkové účin­­ky a snižují hladinu LDL cholesterolu v plazmě. Dále se po­dílejí na dilataci cév a tím na poklesu krevního tlaku. Čočka je vhodným nutraceutikem při budování svalové hmoty po pracovní nebo sportovní zátěži. Významně se zde uplatňuje jak esenciální aminokyselina lyzin, tak i esenciální aminokyseliny s rozvětvenými řetězci: L-isoleucin, L-leucin a L-valin (komplex BCAA).

Dávkování: 100 g vařených semen k úpravě zažívání.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: Pro nedostatek informací neužívat zelená semena (lektin) během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: proteiny ze semen a β-glukany, omezení vstřebávání proteinů.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book,
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.:
Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future;
PubChem Compound; World Flora Online; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: O. W. Thomé 1885 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#