Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Lens culinaris Medik.
Vyšlo v časopise:
Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 5, s. 34-0
Lens culinaris Medik. – čočka
kuchyňská (Fabaceae – bobovité)
Jednoletá bylina, vysoká 40 až 100 cm. Pochází snad ze Středomoří nebo Blízkého východu. Patří k nejstarším kulturním rostlinám (neolit). Dnes je pěstována na lehčích půdách v subtropech i mírném pásmu celého světa v několika poddruzích, lišících se barvou semen. Je řazena mezi významná nutraceutika.
Synonyma: Cicer lens, Ervum lens, Lathyrus lens, Vicia lens
Obecný název: Lenteja (špaň.), Lentil (angl.), Masoor (hindi), Vesce lentille (franc.)
Sbíraná část: fructus, semen
Droga: Lentis semen
Obsahové látky: Fenolové sloučeniny v zelených semenech jsou zastoupeny především flavonoidy (glykosidy apigeninu, kvercetinu, kempferolu a luteolinu), isoflavonoidy (deriváty genisteinu), neoflavonoidy a příbuzné anthocyaniny, deriváty fenolových kyselin ferulové, kávové, p-kumarové a skořicové, třísloviny obou typů (katechinové i gallové), stilbeny a lignany. Obsah fenolových sloučenin je v porovnání s ostatními luštěninami nejvyšší. Dále významný zdroj esenciálních aminokyselin (EAA). Ve 100 g vařené čočky je obsaženo 0,63 % L-lyzinu, dále esenciální aminokyseliny s rozvětvenými řetězci (BCAA), tj. 0,39 % L-isoleucinu, 0,65 % L-leucinu a 0,45 % L-valinu, což představuje přibližně po 30 % denní dávky. Klíčením vzrůstá obsah volných aminokyselin v semenech. V rámci bílkovin byl identifikován i lektin. Vitaminy skupiny B, v případě kyseliny listové pokrývá 0,18 mg/100 g vařené čočky 45 % denní dávky. Dále sterol β-sitosterol, saponiny, skvalen, kyselina fytová a polysacharidová vláknina. Dobrý zdroj Cu, Mn, P.
Účinky a použití: V tradiční medicíně se semena aplikují jako mírné diuretikum, dále při zácpě a k čištění střev. Odborné studie jsou zaměřeny na využití semen jako funkční potraviny při diabetu, obezitě, rakovině a kardiovaskulárních onemocněních. Antioxidační a volné radikály zhášející účinky semen byly testovány pomocí stabilního volného radikálu DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Na výsledku se podílejí hlavně flavonoidy, isoflavonoidy, neoflavonoidy, příbuzné anthocyaniny, volné fenolové kyseliny, třísloviny a lignany. Lektiny se váží na ribozomy, omezují syntézu bílkovin a aktivují v případě rakoviny tlustého střeva autofagii i apoptózu a inhibují v návaznosti na účinky fenolových sloučenin proliferaci onemocnění. Podílí se i na snižování aktivity telomerázy a aktivaci kaspázové kaskády v mitochondriích. Lektiny z čočky jsou rovněž navrhovány jako diagnostický prostředek k zjišťování prekanceróz tlustého střeva. Studie prokázaly, že suplementace čočkovým lektinem a flavonoidy vykazuje antiproliferativní a protirakovinné účinky v případě lidského adenokarcinomu tlustého střeva HT29, lidského karcinomu tlustého střeva Caco-2, fibroblastu tlustého střeva CCD-18Co a také nasofaryngeální buněčné linie karcinomu CNE1 a CNE2. Obdobně jako lektiny reagují i bílkovinné inhibitory proteázy, především Bowman-Birk inhibitory (BBI). Potlačením aktivity proteáz je možno omezit tvorbu metastáz, nebo zlepšit průběh autoimunitních onemocnění, včetně roztroušené sklerózy. Fenolové sloučeniny v zelených semenech jsou zastoupeny především flavonoidy, isoflavonoidy, neoflavonoidy a příbuznými anthocyaniny, volnými fenolovými kyselinami, tříslovinami obou typů (katechinovými i gallovými). Fenolové látky významně zlepšují průběh diabetu snížením koncentrace střevní glukózy inhibicí pankreatické α-amylázy a střevní α-glukosidázy i hepatoprotektivní aktivitou. V případě kardiovaskulárního systému brání fenolové sloučeniny poškozování kolagenu, který obdukuje kapiláry, volnými radikály. Rovněž vykazují protidestičkové účinky a snižují hladinu LDL cholesterolu v plazmě. Dále se podílejí na dilataci cév a tím na poklesu krevního tlaku. Čočka je vhodným nutraceutikem při budování svalové hmoty po pracovní nebo sportovní zátěži. Významně se zde uplatňuje jak esenciální aminokyselina lyzin, tak i esenciální aminokyseliny s rozvětvenými řetězci: L-isoleucin, L-leucin a L-valin (komplex BCAA).
Dávkování: 100 g vařených semen k úpravě zažívání.
Nežádoucí účinky a kontraindikace: Pro nedostatek informací neužívat zelená semena (lektin) během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.
Interakce: proteiny ze semen a β-glukany, omezení vstřebávání proteinů.
Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book,
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.:
Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future;
PubChem Compound; World Flora Online; Toxnet.
PharmDr. Miloš Potužák
Obrázek: O. W. Thomé 1885 (Wikipedia), vzorce: autor
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistentČlánek vyšel v časopise
Časopis českých lékárníků
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
Nejčtenější v tomto čísle
- Studentská soutěž Magistraliter aneb jak digoxin zabíjel
- Olomoucké a praktické lékárenství
- Kosmetické změny systém nezachrání
- Nechceme úlevy, jen rovné podmínky