#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Za docentem Jiřím Portychem (2. 4. 1935 – 4. 5. 2024)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 6, s. 21

4. května nás zastihla smutná zpráva – ve věku 89 let nás navždy opustil bývalý dlouholetý vedoucí Katedry lékárenství IPVZ, ředitel SÚKL a kolega z Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice v Motole, pan doc. RNDr. Jiří Portych, CSc.

Doc. Portych svou profesní cestu započal v Nemocniční lékárně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Po zřízení Katedry farmacie na tehdejším Ústavu doškolování lékařů (ÚDL, předchůdce dnešního Institutu postgraduálního vzdě­lávání ve zdra­vot­nict­ví) zde zahájil svou pedagogickou kariéru v oblasti postgraduálního vzdělávání farmaceutů v roli odborného asistenta, po sa­me­to­vé revoluci se stal na IPVZ vedoucím Katedry lékárenství (1990–2007), a na výuce se zde podílel ještě několik dalších let. Profesní vášní a hlavní specializací byla pro pana docenta kontrola léčiv a aktivity spojené s lékopisem. Během svého působení na postu ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (1991–1993) zde modernizoval lékopisné oddělení. Od roku 1991 byl předsedou Lékopisné komise Ministerstva zdravotnictví. Jako předseda národní delegace ČR u Evropské lékopisné komise Rady Evropy ve Štrasburku se zasloužil o pozorovatelský statut ČR při Evropské lékopisné komisi, modernizaci a harmonizaci Českého lékopisu s texty Evropského lékopisu (v podobě Českého lékopisu 1997) a později o při­stou­pení České republiky k Úmluvě o vypracování Evropského lékopisu a plnoprávnému členství ČR v Evropské lékopisné komisi. Poté řídil práce na několika následujících vydáních Českého lékopisu.

Jiří Portych získal titul doktora přírodních věd na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, v roce 1976 mu byla udělena hodnost kandidáta věd a v roce 1988 se habilitoval v oboru farmaceutická chemie. Byl autorem monografií v oboru kontroly léčiv, odborných článků např. z oblasti chromatografie, pulsní polarografie, chelatometrie, či organizace specializačního vzdělávání.

Doc. Portych věnoval celý profesní život pedagogické práci; krom působení na IPVZ se věnoval také výuce celých generací farmaceutických laborantek a laborantů na SZŠ a později farmaceutických asistentek a asistentů na VOŠ. Více než dvě dekády pracoval na částečný úvazek také na Oddělení kontroly léčiv a přípravy laboratorních diagnostik Nemocniční lékárny FN Motol, kde zavedl řadu moderních metod do vstupní, mezioperační a výstupní kontroly zde připravovaných léčiv a vedl zde odborné stáže. Řada kolegů si ho jistě bude pamatovat jako význačnou osobnost spojenou s Českým lékopisem, učitele a zkoušejícího. My, kdo jsme měli tu čest a ště stí se s panem docentem poznat blíže, si ho navíc budeme pamatovat jako velmi vstřícného a sečtělého profesionála s hlubokými znalostmi nejen z oblasti farmacie, ale především jako velmi milého a laskavého člověka.

Čest jeho památce!

PharmDr. Petr Horák
s přispěním paní Ilony Vrchotové a PharmDr. Marcely Pancové


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2024 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#