#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Beskydský slet uzdravuje


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 6, s. 26-27

V minulém čísle jsme přiblížili 24. Beskydský slet alespoň fotografiemi, dnes přidáme i pár řádek. Jedna z nejtradičnějších lékárnických akcí tentokrát zafungovala i léčivou silou.
Ne, nezbláznil jsem se. Nebo jen trochu. Tématem letošního ročníku byla Farmakoterapie v diabetologii. Součástí programu je každoročně také výstup na Lysou horu, kterou jsem tentokrát konečně zdolal i já. Nepatřím k těm, kteří by si to troufli komentovat slovy „Lysá hora se vybíhá“, nicméně jsem to dal dokonce i dolů a pak ještě 5 hodin řídil autem do rodné České Lípy. Druhý den ráno mě čekaly dávno domluvené běžné odběry u praktika. Třetí den trochu šok pro všechny, výsledky naprosto ideální, zejména hraniční glykémie uvržena do hlubin normálnosti. Beskydský slet prospívá zdraví, to je nepochybné.

Za jednotlivými přednáškami odborného programu se ­často skrývá osobní příběh. Hned první prezentace docentky MUDr. Aleny Šmahelové, vedoucí subkatedry diabetologie Katedry interních oborů LF UK a Fakultní nemocnice Hradec Králové s prostým názvem Komplikace diabetu dříve a nyní byla splátkou restu z Lékárnických dnů v Třebíči, kam paní docentka kvůli covidu nakonec nemohla přijet.

„Já to rád moderuju i z toho důvodu,“ svěřuje se Pavel ­Grodza, „že na začátku řeknu vždycky malý příběh, jak jsme k sobě přišli, proč daný člověk v Beskydech vystupuje. To si myslím, že je docela hezké. Například z prvních dvou sdělení vyplynulo, že dia­betoložky mají nás farmaceuty docela rády, že s farmaceuty spolupracují bez problémů i v nemocnicích.“

Docentka Šmahelová objala široké téma diabetu (DM) velmi důkladně. Jako jedna ze špičkových odbornic na toto téma představila konkrétně nejen komplikace, jejich historii a proměny v současnosti, ale i dnešní možnosti léčby. Ta se vyvíjí závratným tempem, i vzhledem ke snaze řešit pandemii obezity ve vyspělém světě a vznikem nových léčiv. To ale všichni znáte, svět dnes jede na vlně často zneužívaných moderních antidiabetik. Docentka Šmahelová srovnávala především vlastnosti GLP-1RA a SGLT-2 i s tím, že u mnoha případů DM2 lze oba přípravky užívat současně. Představení vývoje metod hodnocení kompenzace DM ukázalo, jak obrovský rozvoj v této oblasti nastal. Já si jako lajk kladu otázku, proč za této situace, kdy je léčba i každodenní sledování hodnot na historicky nejvyspělejší úrovni, tak dramaticky přibývá DM2 po celém světě, že bez uzardění mluvíme o epidemii. Čím dokonalejší léčba, tím více nemocných? Ale odpo­vědi tuším a jsou z trochu jiného než farmaceutického ranku. Selfmonitoring glykémií v podobě například Medtronic 670G Hybrid „Close loop“ systém dosáhl pro pacienty takové míry „pohodlí“, že mohou podnikat i značné sportovní výkony, jak o chvíli později představil další přednášející a také respondent naší ankety Zeptali jsme se.

S druhou přednáškou vystoupila na Beskydském sletu MUDr. ­Jitka Homolová z Diabetologické ambulance Městské nemocnice Ostrava-Fifejdy. S podporou firmy NovoNordisk šlo o představení jejího úspěšného semaglutidu v tabletách. Nový lék byl popsán velmi podrobně, včetně účinků, instrukcí k podávání a úhradových podmínek. Bezesporu jde o revoluční lék i formu podání, po celém světě pomáhá účinně snižovat hmotnost a zásadně ovlivňovat léčbu diabetu. Je pochopitelné, že tak populární lék má všechny předpoklady pro zneužívání, respektive užívání bez konzultace s lékařem.

S další odbornou přednáškou přišel profesor Martin Doležal, emeritní děkan farmaceutické fakulty, pracující na Katedře farmaceutické chemie a farmaceutické analýzy FaF UK. Martin Doležal je také předsedou České farmaceutické společnosti ČLS JEP. Přednáška se jmenovala Antidiabeticky aktivní peptidy a jejich klinické použití. Ještě jsem rozuměl části Historické milníky o prvním popsání inkretinového efektu zhruba v době mého narození, pak už jsem se, přiznávám, trochu ztrácel, neboť jsou mé znalosti chemie poměrně odumřelé. Profesor Doležal se podrobně zabýval zejména účinky amykretinu, navíc ve vztahu k již zmiňovanému semaglutidu. Amykretin kombinuje funkčnost dvou různých léků do jediné molekuly, která se zaměřuje na dva hormony podílející se na regulaci hladu a hladiny cukru v krvi. GLP- 1 a amylin. Studie na toto téma bude ale zveřejněna až v letech 2025–2026. V přednášce byl uváděn i aktuální úspěch firmy NovoNordisk, růst cen akcií a to, že tržní hodnota NovoNordisku díky lékům na hubnutí překonala i hodnotu Tesly. Rovněž zaznělo, že NovoNordisk má už připravenu další, účinnější látku, kterou ale nepředává do výroby z důvodu aktuálně přetížených kapacit i neuspokojované poptávky po semaglutidu. Ekonomická úvaha ve stylu „dokud nám můžete ruce utrhat po semaglutidu, nebudeme si přidělávat starosti s novějším objevem“.

Jak jsem mnohému v přednášce profesora Doležala nerozuměl, tak jsme si, myslím, rozuměli v závěrečné etapě nedělního výstupu na Lysou horu, sladili jsme tempo a dobyli vrchol společně a v dobrém rozmaru.

Po svačinkové přestávce, při které bylo možné se pokochat i výhledem na beskydské scenérie, pokračoval odborný program a téma Diabetes melittus. MUDr. Radka Nágelová z Diabeto­lo­­gického centra FN Ostrava přiblížila Novinky v léčbě DM. Představila nové technologie propojení glukometru a inzulinové pumpy s aplikací v mobilu, chytrá inzulinová pera a další „zázraky“, o kterých se předcházejícím generacím diabetiků ani nesnilo. Mgr. Veronika Piepenhagen se pak v prezentaci věnovala Diabetu mellitus 3. typu především vlivu DM na poruchy kognitivních funkcí, rozvoj demence, Alzheimerovy choroby atd. Seznámila účastníky i s pilotním projektem vyšetření pacientů veřejné lékárny v oblasti testování paměti, zhodnocení depresivity a soběstačnosti atd. ve vztahu k rizikům rozvoje DM nebo kardiovaskulárních onemocnění.

Osobním pohledem diabetika a zároveň lékárníka uzavřel odbor­ný program doktor Josef Marek, lékárník od Svaté Theodoty z Letohradu a respondent naší anketní rubriky. Uvedl tři základní pilíře cukrovky: strava, pohyb, stres, s tím, že na každém z nich demonstroval své osobní životní situace a zkušenosti. U stravy asi každého zaujaly pozitivní účinky jablečného octa, u ­pohybu pak nejlepší „sport“ chůze. Josef Marek ví, o čem mluví, sám prochodil polovinu světa a jeho účast v náročných trecích je známa. Stres DM ovlivňuje, a to i stres pozitivní, je třeba s ním umět pracovat. Doktor Marek popsal i svoje zkušenosti s kontinuálním monitoringem glykémie (CGM). Taky zmínil důležitost otužování. Jeho momentku v kádi s ledovou vodou jste mohli vidět v minulém čísle časopisu. Hlavní poselství přednášky bylo, že i s diabetem se dá žít a podnikat mnohá dobrodružství. Při správné kompenzaci lze ujet na kole 3 200 km z Letohradu do Santiaga de Compostella, vystoupat v Peru do výšky 5 000 m n. m. nebo absolvovat čtyřdenní půst jen o vodě. A mohu snad prozradit, že když většina z nás ráno teprve přijížděla do areálu Sepetná a ubytovávala se, Josef Marek se už vracel z rychlého cvičného výstupu na Lysou horu.

Na Beskydském sletu pravidelně promlouvá i prezident ČLnK Mgr. Aleš Krebs a seznamuje účastníky s novinkami z činnosti představenstva, aktuální legislativou atd.

Večer sice nebyl za doprovodu cimbálovky jako vloni, ale několik kytar v rukou lékárníků taky vytvořilo příjemně dojímavou atmosféru.

V neděli ráno jsem se s náskokem vypravil na Lysou horu, brzy mě ale ostatní dohnali, pak někteří předehnali, ale všichni jsme se nahoře potěšili krásným rozhledem, občerstvením a sluníčkem. Tentokrát žádná mlha, déšť, ani sněháňky, snad i proto na vrcholku vznikla společná fotografie s historicky rekordním počtem lékárníků. O Beskydském sletu a jeho léčeb­ných účincích jsem psal už na začátku a není o nich pochyb. Těším se na příště.

Slova nestora, duchovního otce (Pavel Grodza proti tomuto oslovení protestuje.) a organizátora na závěr: „Před rokem ses mě ptal, co se Sletem bude dál, až tu nebudu, ale já jsem nikdy nejel na Slet tak nalehko jako letos. Jsem šťastný, že to holky v našem okresním sdružení chytlo a chtějí pokračovat dál. ­Podílím se už jen na odborném programu, ale jednou mě
nahradí i v tom, musím jim předat zázemí svých kontaktů.
Věřím, že to zvládnou a Beskydský slet nezanikne.
Byl bych moc šťastný, kdyby to pokračovalo dál…“

Zdeněk Pokorný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2024 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#