#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

V Opavě nám chutilo


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 6, s. 10-12

Po pěti letech se, prakticky ve stejných květnových dnech, sešlo představenstvo Komory v Opavě. Facebook mě upozornil, že byť ve stejném hotelu, bydlel jsem tehdy v jiném pokoji a ten můj původní tentokrát obývala nová asistentka představenstva ČLnK Katka Babocká. Všechno se ví. I digitální stopy mají své stopaře. I Wifi po pěti letech rychle naskočila, hesla se tu evidentně často nemění. Nelze v časopise nevzpomenout, že právě tady se před pěti lety konalo dojemné rozloučení se šéfredaktorkou Jarkou Hořanskou, dostala plachtu s nátiskem časopisu z tiskárny a s podpisy členů představenstva.

Všem členům Komory doporučuji občas navštívit webové stránky a začíst se do zápisu z konkrétního jednání před­sta­venstva. Nejde o nějaké klábosení u kafíčka, řeší se často velmi zásadní a stejně často i osobní záležitosti, například u schvalování osvědčení nebo různých sociálně motivovaných úlev od povinností člena ČLnK. Velkou část celodenních zasedání zabírá diskuze o aktuální legislativě a o tom, jak má, může, musí Komora reagovat na nejrůznější poslanecké nápady, iniciativy, co s distributory, výrobci, pojišťovnami, SÚKL, ministerstvem atd. Právě v Opavě byli členové představenstva například informováni o postupu ministerstva zdravotnictví v případě připomínkování Zákona o zdravotních službách. Můžeme citovat přímo zápis.

„JMA informoval, že MZd neakceptovalo žádnou připomínku ČLnK. 10. 5. 2024 ČLnK odeslala MZd odpověď, v níž vyjádřila nespokojenost s krátkou lhůtou 5 pracovních dnů k vyjádření k materiálu o rozsahu několika set stran textu, nesouhlasila se způsobem vypořádání připomínek ČLnK a zdůraznila stěžejní připomínky, na jejichž přijetí trvá i s ohledem na pozitivní vyjádření ministra zdravotnictví: definice farmaceutické péče, kritéria pro tvorbu sítě lékáren a povinné označení lékáren lékárenským znakem.“ Zkratky jako JMA (doktor Jaroslav Maršík, právní zástupce Komory a na jednáních představenstva i zapisovatel) snad už všichni členové ČLnK dešifrují.

Občas dojde v programu zasedání představenstva i na změny stavovských předpisů, tak jako právě tady v Opavě. V souvislosti s vyjasněním povinného členství v Komoře všech farmaceutů vykonávajících zdravotnické povolání připravil doktor Maršík na základě zadání představenstva prvotní návrhy změn řádů. Měly by řešit problematické znění letitého zákona o komorách, ve kterém jsou zmiňováni jen lékárníci, lékárenská praxe nebo lékárny. V Opavě tedy představenstvo schválilo změnu termínu „lékárenská péče“ na „farmaceutická péče“ ve všech komorových předpisech. Pro mě překvapivě se v této souvislosti hlasovalo i o návrhu na změnu názvu Časopisu českých lékárníků. Změna názvu neprošla. Víc o tom píšu v editorialu. Svět by se samozřejmě nezbořil, jen časopis pod tímto názvem (nejdřív jako Časopis českého lékárnictva) vychází už třetí století, je to obrovská tradice, se kterou bychom měli zacházet opatrněji, s větší úctou a případnou změnu (například v souvislosti s přejmenováním samotné Komory) provést poněkud slavnostněji než mezi snídaní a obědem v Opavě. Samozřejmě chápu důvody zastánců změny, ale nemyslím, že pro ni už nastal ideální čas. Jak tak jezdím mezi vás a debatuji, nemám pocit, že by se většina z vás styděla za pojmenování „lékárník“, že by vám tento status vadil. Naopak vnímám, že stále nejvíc z vás má na svém farmaceutickém povolání nejradši osobní kontakt s pacientem za tárou, možnost mu pomoci vyřešit jeho problém, a to v prostoru l é k á r n y. Jsou samozřejmě výjimky, pravděpodobně všichni známe inzeráty nabízející jako benefit, že farmaceut nepřijde do styku s pacientem. V tuto chvíli jsem proto rád, že se název časopisu neplánuje měnit, ale klidně o tom diskutujme, čas v tomto případě nehraje roli.

V Opavě se schvalovala i řada dalších věcí, mimo jiné se schválila i přestavba sídla na Rozárce dle projektové dokumentace. Definitivní odsouhlasení této investice ale musí provést podzimní sjezd. Zápisy z jednání představenstva podle statistik návštěvnosti čte jen velmi málo z vás. Je to škoda, některé veřejně sdělované soudy na adresu vedení Komory by pak mohly být poněkud kompetentnější.

Důvodem, proč představenstvo ČLnK podniklo toto výjezdní zasedání, byla i podpora konference Mladých lékárníků, která probíhala ve stejných dnech. V podstatě se dá říci, že jednání představenstva plynule přešlo do programu XXV. Konference Mladých lékárníků. Představenstvo přišla pozdravit PharmDr. Marie Zajícová, členka několika představenstev, neustále aktivní farmaceutická činovnice a snad neprozradím žádné tajemství, když napíšu, že i důkladná čtenářka našeho časopisu.

Program konference Mladých lékárníků moderovaly magistry Olga Nedopílková a Jana Martinásková a nechyběla v něm příjemná překvapení. Když jste si například přečetli, že Mgr. MUDr. Jaroslav Maršík vystoupí s aktuální legislativou, neznamenalo to, že nebudete svědky výjimečné oneman show.

Po prezentaci doktora Milana Rydrycha o využití Al ve farmacii zaujal člen představenstva a lékárník z Votic Mgr. Filip Škarda, který se zabýval léčebným konopím a jak s ním pracovat v běžné lékárně. Sympatická byla jeho nabídka pomoci pro ty, kteří by ve své lékárně s konopím rádi začali, ale neví přesně jak. Ve Voticích mají vyzkoušeno, nebojte se na ně obrátit.

THC a HHC chodí poslední dobou ruku v ruce, takže přednáška PharmDr. Martiny Swierkosz z FN Ostrava o problematice HHC byla přijata pozorně. Kromě dalšího zmínila legislativní stav, kdy je HHC zařazeno na seznam návykových látek do 1. ledna 2025, přičemž pak by měla platit novela zákona o návykových látkách. Látky nesmí mít podobu hraček nebo cukrovinek, nesmí se nabízet v automatech, do speciálních obchodů nesmí děti. Látky mohou mít potenciálně pozitivní účinky jako zmírnění bolesti, stresu a zlepšení spánku.

PharmDr. Nikola Karasová zakončila páteční podvečer Chro­nic­kým žilním onemocněním a MPFF pohledem farma­ceuta. Kulturní vystoupení tvořila v programu konference určitý kontrapunkt k vážným a odborným tématům. Jako únik do jiné reality zapůsobilo večerní divadelní přestavení jednoho herce Pavola Seriše s názvem „Chutilo vám, páni?“ Chutit mělo dvěma imaginárním prezidentům, Václavu Klausovi a Ivanu Gašparovičovi, které obsluhovalo snad až příliš mnoho imaginárních číšníků. Za všechny tyto role, a plným právem, získal Pavol Seriš v roce 2012 Cenu Stana Radiča.

Sobota dopoledne byla věnována paliativní péči. Doktorka Anna Králová z oddělení klinické farmacie FNKV v Praze blok zahájila slovy: „Řeknu vám, jak děláme čípky pro umírající děti.“ Pak se velmi podrobně zaměřila na specifika farmakoterapie v paliativní péči. Ta musí být především aktivní, umírající člověk nesmí být ponechán svému osudu bez pomoci v řešení specifických problémů, včetně „agresivního“ tlumení symptomů v terminálních stádiích. Doktorka Králová zmínila i výhody subkutálního podání léčiv, výše dávek léčiv i způsob jejich aplikace se musí řídit výhradně potřebou pacienta, bez ohledu na doporučené postupy.

Celý blok vyvolal velký zájem i dotazy. Všichni přednášející se shodovali, že se paliativní péče velmi často odehrává v offlabel světě, kde není možné dodržovat předepsaná množství nebo postupy. Například butylscopolamin s maximální denní dávkou 100 mg se při maligní střevní obstrukci zvyšuje až na 140 mg denně.

Diskutovalo se i během přednášky PharmDr. Lukáše Lázničky z Nemocniční lékárny FNKV s tématem Magistraliter příprava ve službách paliativní péče. Lukáš Láznička, mimochodem bývalý člen představenstva ČLnK, zmínil výhody IPLP v palia­tiv­ní péči jako: nikdy není off-label, je možné připravit přesně individuální dávky i jinak nedostupné lékové formy jako čípky nebo mukoadhenzivní pasta. O přípravě čípků pojednal doktor Láznička podrobněji. Zastavil se i u řešení xerostomie cestou umělých slin nebo pilokarminových orálních kuliček, antimykotických suspenzí a afekcí v ústní dutině.

V sobotním bloku vystoupila ještě například klinická farma­ceutka PharmDr. Karolína Musilová z Nemocniční lékárny FN v Brně s tématem Problematika DOAC (nejen v geriatrii). Na málokteré konferenci je druhý den odborného programu sledován s takovou pozorností jako tomu bylo v Opavě.

Přestávka byla určena na občerstvení tělesné, duchovní i este­tické. Vystoupily studentky opavské konzervatoře, z nichž zejména trio housle, kontrabas, klavír oslnilo ctěné farmaceutické obecenstvo. Protože jsem přeslechl jméno tohoto mladičkého tělesa, šel jsem se po vystoupení zeptat do šatny, kde jsem se stal svědkem historického okamžiku. „Tak holky, jak se teda budete jmenovat?“, obrátil se pedagog a průvodce programem na slečny. „Dumka trio?“ Virtuosky odkývaly a na světě se tak objevilo nové hudební těleso radost pohledět i poslechnout.

Závěrečný blok konference Mladých lékárníků už neměl společné téma, ale i tak, málokdo uprchl předčasně, jak bývá zvykem. Klinická farmaceutka Mgr. Jana Havelková představila několik kazuistik na téma Hyponatremie a SIADH (Syndrom nepřiměřené sekrece antidiuretického hormonu). Doktorka Marcela Heislerová z katedry lékárenství IPVZ připomněla základní důvody a atributy specializačního vzdělávání farma­ceutů. Přišla i s dobrou radou: přihlásit se do vzdělávání co nejdříve, klidně ještě před nástupem povinné praxe. K závě­rečné zkoušce se můžete ale přihlásit teprve po absolvování všech povinností, včetně praxe.

V závěru opavské konference ještě proběhly dvě prezentace mladých farmaceutek Mgr. Daniely Teska o Biologické léčbě v neurologiii a Mgr. Lucie Hromčík Brunclíkové o farmaceutické péči ve stomatologii.

Přestože si ve dnech konání konference Opava připomínala 800 let od svého založení, účastníci farmaceutické sešlosti byli většinou velmi mladí, jak se na správnou konferenci Mladých lékárníků sluší a patří. Doufám, že příště k nim přibudete i vy.

Zdeněk Pokorný


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2024 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#