#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ještě k distribučnímu kanálu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 6, s. 13

Co je to ten chráněný distribuční systém (ChDS), o kterém se teď pořád mluví a který zasazuje klín i mezi Komoru a provozovatele lékáren?

Do konce loňského roku byl tento systém v zákoně o léčivech uveden. Stručně řečeno jde o to, že léky jsou dodávány do lékáren v režimu tzv. veřejné služby, kdy je výrobce povinen lék dodat distributorovi v množství, které si objedná lékárna, distributor je povinen toto množství do lékárny dodat a lékárna má povinnost tyto léky vydat pacientovi. Že vám to přijde samozřejmé? Že na to by neměl být potřeba ani zákon?

No a vidíte, nejen, že to není samozřejmé, ale ono to není samozřejmé, ani když to v tom zákoně je napsané. Zjevné porušování zákona stát nevymáhal ani netrestal, což nejde moc pochopit, když víme, jakým způsobem probíhají kontroly v našich lékárnách a co všechno se sankcionuje. Stát dokonce nereagoval ani na podněty a situaci nijak neřešil, lékárny nechal na pospas libovůli silnějších. Stát svou nečinnost omlouval tím, že zákon tak, jak byl napsán, byl nevymahatelný,

Přišla novela zákona o léčivech od 1. 1. 2024 a jeden by čekal, že dojde k zpřísnění a upřesnění zákona tak, aby jeho dodržování stát mohl tedy snadněji vymáhat. No a co se nestalo. ChDS nebyl opraven, byl ze zákona zcela vypuštěn. Vysvětlení státu a bohužel i Komory: stejně nebyl dodržován a vymáhat nešel, tak to tam bylo zbytečný.

Já se musím důrazně proti tomuto ohradit. Za prvé, přesto, že nejsem právník, zákon měl být vymáhán podle mě ­každopádně a kdyby byla vůle, určitě by to stát dokázal. Nebyla ale ani snaha. Za druhé, je nepřijatelné se k situaci postavit tak, že když to nefungovalo před tím, tak to zrušíme a ani se nepokusíme to opravit a radši tam nedáme nic a budeme mít klid. Stát, a to i za účasti Komory radí, že teď to bude jiné, že je vůle to řešit a ať podáváme podněty.

Ani v tomto bodě nemůžu souhlasit. Povinnosti výrobce a distributora byly ze zákona zcela odstraněny, není si teď už na co stěžovat. Legalizoval se stav, kdy mi budou léky dodávány jen podle toho, jak se to hodí výrobcům a distributorům, nikoliv podle potřeb pacienta. Zákonodárce a Komora dovolili, že budeme pořád tahat za kratší konec. Podle mého názoru neměla Komora dovolit vypadnutí takto důležitého ustanovení ze zákona, a když už se tak stalo, měla se postavit na stranu provozovatelů řady lékáren a žádat jeho navrácení zpět do zákona. Došlo tak k igno­raci podpisů zástupců stovek lékáren, kteří se v petici jasně vyjádřili, co jim v praxi výrazně komplikuje poskytování zdravotní péče a že požadují nápravu.

Lékárníci potřebují mít jednoznačnou oporu v zákoně, nelze se spoléhat na sliby a vágní znění v novém zákoně, že totiž distributor při objednání humánních léčivých přípravků nesmí jakkoliv zvýhodnit konkrétního provozovatele. Údajně se na tomto znění shodli 3 právníci a že to bude supervymahatelné. Mám minimálně pochybnosti. Distributor tu moji objednávku určitě neznevýhodní, tomu i věřím, on mi ty léky prostě jen nedodá.

Helena Slámová


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2024 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#