#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny: Phaseolus vulgaris L.


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 6, s. 32

Jednoletá bylina, původní v tropických oblastech Ameriky. ­Vytváří buď stonky keříčkové nebo ovíjivé, až 3 metry dlouhé liany. Plodem je lusk. Dnes je fazol pěstován v řadě kultivarů po celém světě. Využívá se vyzrálý lusk bez semen i semena, která dnes patří mezi významná nutraceutika.

Synonyma: Phaseolus multiflorus, Phaseolus esculentus

Obecný název: Common Bean (angl.), Fasol (špaň.), Haricot (franc.)

Sbíraná část: fructus

Droga: Phaseoli fructus sine semine, Phaseoli semen

Obsahové látky: v plodu deriváty fenolové kyseliny hydroxy­benzoové a hydroxyskořicové, flavonoidní glykosidy odvozené od apigeninu, kemferolu a kvercetinu, isoflavonoidní glykosidy odvozené od daidzeinu a genisteinu, anthocyaninové glykosidy delfinidinu a petunidinu, třísloviny obou typů. Dále triterpenový sojasaponin, sterol β-sitosterol, β-karoten a vitaminy skupiny B, včetně niacinu B3. Z minerálů draslík, vápník a železo. V semenech bílkoviny s obsahem esenciálních aminokyselin, tj. lyzinu, tryptofanu a aminokyselin s rozvětvenými řetězci, tedy leucinu, isoleucinu a valinu (BCAA), neesenciálního argininu, asparaginu, tyrozinu a guanidinového derivátu argininu. V nezralých plodech toxalbumin fazin a glukokininy neznámé struktury.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je zralý plod bez semen aplikován jako antidiabetikum, diuretikum a zralá semena jsou významným zdrojem bílkovin.

Odborné studie. Obecně jsou variety s tmavými semeny považovány za účinnější. Antioxidační aktivita a zhášení volných radikálů souvisí s obsahem polyfenolů (flavonoidy, isoflavonoidy, anthocyaniny, třísloviny a fenolové kyseliny) v plodech, včetně semen. Bylo zjištěno, že enzymatický hydrolyzát bílkovin ze semen snižuje hladinu glukózy u zdravých dospělých i prediabetiků. V testech na potkanech, u nichž byl diabetes vyvolán streptozotocinem, snižoval vodný extrakt z plodů bez semen významně glykemii. Pravděpodobně šlo o zvýšení aktivity transporteru glukózy (GLUT-4) v buňkách kosterních svalů. V jiné studii s vodným extraktem z plodů bez semen bylo zjištěno snížení aktivity α-amylázy. Snížení aktivity slinivkové α-amylázy a střevní α-glukosidázy, které je klíčové pro omezení nabídky volné glukózy a pokles postprandiální glykemie, je vázáno na polyfenoly v potravě. Obecně je dnes příjem rozpustné vlákniny a polyfenolů považován ze vhodné dietní opatření při diabetu a obezitě. Aktivitu α-amylázy inhibují i proteiny ze semen na principu interakce protein – protein. Testy s vodnými extrakty ze zralých lusků prokázaly snížení glykemie i glykosylovaného hemoglobinu, a naopak zvýšení celkového hemoglobinu a plazmatického inzulínu. Samostatnou problematikou je existence glukokininu s údajně bílkovinnou strukturou v lusku, který byl původně nazýván rostlinným insulinem. V současnosti je mu přikládána schopnost zvyšovat sekreci insulinu ve slinivce a jeho uvolňování, ale dosud se nepodařilo mu jednoznačně přiřadit chemickou strukturu. Mnohé autority se přiklánějí k tomu, že výsledný účinek vzniká aktivitou komplexu více typů sloučenin. V nezralých plodech je obsažen toxalbumin fazin, který může působit zažívací potíže, u dětí až krvácivé koliky. Proto je nutno semena aspoň 2 hodiny vařit. U potkanů a myší byla sledována aktivita vodného extraktu z plodů bez semen na hladinu cholesterolu v krvi. Bylo zjištěno významné zvýšení syntézy žlučových kyselin, tím snížení hladiny cholesterolu i omezení jaterní lipogeneze. Protinádorové účinky byly potvrzeny u myší v případě preven­ce rakoviny tlustého střeva a prsu, nejčastěji v souvislosti s obsahem tříslovin. Proliferace in vitro použitých standardních buněčných linií byla nejčastěji inhibována flavonoidy a fenolovými kyselinami, zejména MCF-7 (lidský adenokarcinom prsu), TK-10 (lidský renální karcinom) a melanom (UACC-62). Současně byly hodnoceny kardioprotektivní, neuroprotektivní a protizánětlivé účinky v souvislosti s obsahem polyfenolů. Díky obsahu aminokyseliny lyzinu a komplexu BCAA v bílkovinách jsou semena řazena mezi významná nutraceutika.

Dávkování: 2 až 6x denně odvar z vyzrálých plodů bez semen:
1 čajová lžička do 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Možnost alergických reakcí. Neužívat nezralé plody.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book,
Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand­buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.:
Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future;
PubChem Compound; World Flora Online; Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek: Louis van Houtte 1867 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2024 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#