#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antibiotický týden zaměřený na děti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 11, s. 33

V Café Louvre se 11. listopadu konala tisková konference České lékárnické komory k již tradiční akci Antibiotický týden. Ta v následujícím týdnu od 15. do 21. listopadu proběhla ve více než tisícovce lékáren po celé republice.

„Dítě není zmenšený dospělý,“ zaznělo na tiskové konferenci několikrát, protože letošní ročník Antibiotického týdne je zaměřen na rodiče s cílem je informovat o správném užívání antibiotik u dětí. Celý program Týdne, kterým se čeští farmaceuti už pojedenácté hlásí k Evropskému antibiotickému týdnu, představili viceprezident ČLnK Martin Kopecký, mluvčí Michaela Bažantová a jako host doktorka Hana Cabrnochová, místopředsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR. Smyslem připojení se k této mezinárodní akci je, že se čeští lékárníci budou v těchto dnech více zaměřovat na edukaci rodičů, tak, aby nepožadovali po pediatrovi antibiotika v neopodstatněných případech nebo se naopak jejich smysluplnému využití u dětí nebránili.

„Pro optimální účinek antibiotika určeného dětskému pacientovi je velmi důležité respektování způsobu podání s ohledem na stravu (před jídlem, po jídle, odstup od konzumace mléčných výrobků a minerálek nebo od kyselých potravin), podávání v pravidelných intervalech (po 6, 8, 12 nebo 24 hodinách), dostatečný pitný a klidový režim, uchovávání antibiotické suspenze v lednici (pokud je to vyžadováno), protřepání suspenze před každým použitím. Důležitý je také dohled nad tím, zda dítě léčivo odmítá či zvrací. V některých případech pomůže volba jiné lékové formy, například tablety místo suspenze či naopak,“ uvedl zkušenosti z vlastní lékárnické praxe viceprezident Martin Kopecký.

V úvodních slovech i v odpovědích na dotazy novinářů zaznělo, že v lékárnách se často připravují „přímo na míru“ antibiotické sirupy pro děti.

„Je to naše téměř každodenní práce,“ svěřila se mluvčí Komory a také aktivní lékárnice Michaela Bažantová. „Po naředění lze sirup používat většinou jen 7 dnů, mezi předepsáním, přípravou a prvním užitím sirupu by měla uplynout co nejkratší doba. I z tohoto důvodu je důležité, aby byla dostupnost lékáren pro pacienty rovnoměrná jak v aglomeracích, tak i v menších městech. Pro rodiče s nemocnými dětmi je výraznou pomocí v dané situaci i to, že nemusí cestovat pro léky daleko a ani na ně dlouho čekat, což je zejména u antibiotické léčby zásadní.“

Pediatrička Hana Cabrnochová zdůraznila především dobrou domluvu mezi dětskými lékaři a lékárníky, tak, aby pacienti nezískávali na obou místech rozdílné informace.          

red


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek WEBINÁŘ
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2021 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#