Putování zahrádkou potěšení, tentokrát pro dobrou mysl
Vyšlo v časopise:
Čas. čes. lék., 97, 2025, č. 1, s. 12-13
Oregano je víc než jen pizza
Oregano neboli dobromysl je bylina, která se stala neodmyslitelnou součástí mnoha kuchyní po celém světě. Ať už ji přidáváte na pizzu, do rajčatové omáčky nebo do letního salátu, její výrazná chuť a aroma dokáží pokrmy povznést na vyšší úroveň. Oregano je ale mnohem víc než jen obyčejné koření. Pojďme se společně vydat na fascinující výpravu do světa této všestranné byliny a odhalit její tajemství, historii a mýty.
Kouzlo kuchyně, láska, lékárna i falešná marihuana
Když se řekne oregano, většině z nás se vybaví pizza, těstoviny a vůně Středomoří. Tato nenápadná bylina je ovšem mnohem víc než jen dochucovadlo. Od starověkých svatebních rituálů přes medicínské zázraky až po ironické momenty z popkultury zasahovalo a zasahuje oregano do podstatné části lidského života.
Začněme romantikou. Ve starověkém Řecku a Římě bylo oregano považováno za kouzelnou rostlinu lásky. Novomanželé si zdobili hlavy oreganovými věnci, které měly páru zajistit dlouhý a šťastný život plný lásky. Pokud se ale, čistě náhodou, vztah nepovedl, posloužil sušený věnec na dochucení masa při grilovačce.
Oregano ale nebylo jen o lásce. Chránilo i proti zlým duchům, a dokonce vampýrům! Lidem tehdy asi nepřipadalo podezřelé, že vampýr raději uteče, než aby riskoval pizzu s extra posypem.
Z hlediska zdraví je oregano takový malý hrdina v imaginárním bílém plášti. Obsahuje karvakrol, thymol a antioxidanty, které mu propůjčují antibakteriální, protizánětlivé a dokonce antimykotické vlastnosti. Proto má oregano dlouhou historii využití v tradiční medicíně.
Karvakrol a thymol pomáhají bojovat proti škodlivým bakteriím, včetně Escherichia coli, Salmonella a Staphylococcus aureus. Esenciální olej z oregana je také účinný proti plísním a kvasinkám jako Candida albicans. Olej může být používán k dezinfekci drobných ran nebo při kožních infekcích. Může být použit i jako doplněk při léčbě plísňových infekcí kůže nebo nehtů.
Oregano stimuluje tvorbu žluči a enzymů, což zlepšuje trávení. Tradičně se používá k léčbě plynatosti, nadýmání a žaludečních křečí. Čaj z oregana pomáhá při zažívacích potížích nebo pocitu těžkosti po jídle. Stimulací činnosti jater a ledvin oregano podporuje celkovou detoxikaci těla, k čemuž pomáhá i antioxidační aktivita v něm obsažených flavonoidů a kyseliny rozmarýnové, které chrání tělo před volnými radikály a podporují zdraví buněk. Pravidelná konzumace může pomoci snižovat riziko chronických kardiovaskulárních chorob.
Čaj nebo inhalace z oregana pomáhají uvolňovat dýchací cesty a zmírňovat kašel. Díky protizánětlivým a antivirovým účinkům může být užitečný při nachlazení, rýmě a bronchitidě.
Díky antivirovým a antibakteriálním vlastnostem pomáhá oregano posilovat imunitní systém.
Čaj z oregana se tradičně užívá jako prevence proti infekcím a při oslabené imunitě.
Oregano se tradičně využívá i ke zmírnění zánětů, například při artritidě. Konzumace oreganového čaje nebo použití oreganového oleje může pomoci zmírnit bolest a otoky. Tradičně se oregano používá i k uvolnění svalových křečí, včetně menstruačních.
V aromaterapii se oregano používá k podpoře relaxace a zmírnění stresu. Jeho vůně může přispět ke zlepšení nálady a uklidnění mysli. Ne nadarmo se jmenuje dobromysl.
Důležitou roli hraje dobromysl i mezi včelaři, je totiž dobrou nektarodárnou rostlinou. Nektarium květu dobromysli vyprodukuje za 24 hodin 1,1 mg nektaru s cukernatostí 76 %. Cukerná hodnota, tedy množství cukru vyprodukovaného v květu za 24 hodin, je 0,83 mg. Čistý druhový med dobromysli sice není známý, ale ve Středomoří se dobromysl spolu se saturejkou a mateřídouškou podílí na vzniku hymetského a tymiánového medu.
Potřebujete zlepšit trávení? Oreganový čaj. Nachlazení? Oreganový čaj s medem. Zlomené srdce? Pizza s oreganem to sice nevyléčí, ale rozhodně pomůže. Esenciální olej z oregana navíc odpuzuje komáry a mravence, takže váš dům bude i po případném rozchodu vonět jako prvotřídní italská restaurace.
V popkultuře, zejména v amerických filmech a seriálech, se záměna oregana za marihuanu stala oblíbeným vtipem. Postavy často zjistí, že jejich „zásobárna“ je vlastně jen koření z máminy kuchyně. Výsledkem je obvykle trapná scéna, kde všichni čekají magické „high“, ale skončí u těstovin s bylinkovou omáčkou. V reálném životě se oregano používalo k podvodům vůči nezkušeným kupcům. Někteří podvodníci s oblibou balili oregano do pytlíčků a prodávali ho jako marihuanu. Ti, kteří se nachytali, si ovšem mohli gratulovat, neporušili zákon a měli skvělý základ na večeři. Jindy se naopak celá společnost bavila, když jak se nezkušený začátečník po požití oregana snažil předstírat ovlivnění silnými účinky marihuany.
Dokonce i americká policie má své oregano momenty. Existují zprávy o zatčeních, po kterých bylo později zjištěno, že ve skutečnosti byla podezřelá „droga“ jen neškodné kuchyňské koření. Jak se z domnělého zločince rázem stal gastronomický nadšenec je i pointa jedné scény filmu Pár správných chlapů s Tomem Cruisem a Demi Moore v hlavních rolích. Nezapomenutelná je také scéna z filmu Mamma Mia!, kde se hlavní hrdinka Sophie dozvídá o magických vlastnostech oregana a jeho schopnosti přivolat lásku. Informace vychází z řecké mytologie, která oregano spojovala s Afrodité, bohyní lásky a krásy. Staří Řekové věřili, že oregano může probudit vášnivé city a posílit milostný
vztah.
Oregana existuje nespočet druhů, které se liší nejen vzhledem, ale také chutí a aromatickým profilem. Některé jsou jemnější a sladší, jiné zase výrazně peprné a kořeněné.
Mezi oregana patří i nám velmi dobře známá majoránka zahradní (Origanum majorani, dříve Majorana hortensis). O majoránce koneckonců psal i zakladatel tohoto časopisu, slovutný František Herites (Z mého herbáře, J. Otto, 1882), tenkrát se jí říkalo voněkras.
Mezi nejznámější oregana dále patří:
Oregano obecné (Origanum vulgare), klasický druh oregana, který se nejčastěji používá v kuchyni. Má silné aroma a výraznou chuť.
Oregano syrské (Origanum syriacum) má sladší a ovocnější chuť a často se používá v arabské kuchyni. Je základní složkou blízkovýchodního koření a universálního dochucovadla za‘atar. Směs, která kombinuje sušené listy syrského oregana, sezamová semínka, sumah (sušené palice škumpy koželužské s nakyslou chutí) a sůl. V mnoha rodinách se považuje za symbol pohostinnosti a domácí pohody. Sušení bylin a příprava domácí směsi za‘atar je tradiční blízkovýchodní rituál předávající se z generace na generaci. Protože je za‘atar bohatý na železo, vápník a hořčík, roste v poslední době jeho popularita i mimo Blízký východ. Získává pověst superpotraviny, která zlepšuje náladu, paměť a celkové zdraví.
Oregano řecké (Origanum onites) se vyznačuje silným, téměř mentolovým aroma a používá se zejména v řecké kuchyni. Ve starověku bylo oregano spojováno s radostí a mírem a z řeckých slov „oros“ (hora) a „ganos“ (radost) ostatně pochází i jeho jméno. Česká dobromysl není od doslovného překladu moc daleko, oregano můžeme překládat buď jako radost z hor nebo jako horu radosti.
Dnes je oregano oblíbenou bylinkou po celém světě a používá se v nejrůznějších kuchyních. Možnosti využití oregana v kuchyni jsou téměř nekonečné. Kromě pizzy, těstovin a salátů se skvěle hodí ke kuřecímu, jehněčímu i hovězímu masu, ze zeleniny hlavně k rajčatům, paprice nebo lilku. Oregano je jedinečná, nenápadná rostlina, která dokáže bavit, léčit i chránit. Ať už je na pizze, v čaji nebo jako součást vtipné historky, rozhodně si zaslouží naši pozornost. Až budete příště sypat oregano do omáčky, zamyslete se, není to jen koření, je to kousek historie, medicíny a kultury v jednom.
Stanislav Havlíček
Jednoduchý a autentický recept na za‘atarem ochucený tradiční blízkovýchodní chléb manakiš.
Manakish se za‘atarem
Na těsto:
250 g hladké mouky, 150 ml teplé vody, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 lžička soli a 1 lžička sušeného droždí
Na za‘atar směs:
3 lžíce směsi za‘atar
(syrské oregano, sumah, sezamová semínka, sůl)
3–4 lžíce olivového oleje
Příprava těsta:
Smíchejte mouku, cukr, sůl a droždí ve velké míse. Postupně přidávejte teplou vodu a olivový olej, dokud nevznikne měkké těsto. Těsto zpracovávejte asi 8–10 minut, dokud není hladké a pružné. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem (1 hodinu).
Příprava za‘atar směsi:
Smíchejte za‘atar s olivovým olejem, aby vznikla hustá pasta.
Tvarování a pečení:
Předehřejte troubu na 220 °C (ideálně s pečicím kamenem nebo plechem uvnitř). Těsto rozdělte na 4 části a z každé vytvarujte kuličku. Rozválejte na placku o tloušťce asi 0,5 cm. Každou placku rovnoměrně potřete za‘atar směsí. Položte na pečicí papír nebo přímo na rozpálený plech a pečte, dokud nejsou okraje zlatavé a těsto upečené (8–10 minut).
Podávejte teplé s čerstvou zeleninou, hummusem nebo jogurtovým dipem.
Pokud nemáte k dispozici originální směs za‘atar, můžete ji snadno připravit:
Domácí za‘atar směs:
Smíchejte dohromady dvě lžíce sušeného syrského oregana (může být i naše domácí), jednu lžíci sumahu (lze nahradit sušenou citronovou kůrou nebo i citronovou šťávou), jednu lžíci opražených sezamových semínek (lze nahradit drcenými arašídy nebo lískovými oříšky, případně nepraženými plody černuchy seté) a půl lžičky soli.
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistentČlánek vyšel v časopise
Časopis českých lékárníků
2025 Číslo 1
- Distribuce a lokalizace speciálně upravených exosomů může zefektivnit léčbu svalových dystrofií
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
Nejčtenější v tomto čísle