Příznivý vliv čaje Pu-erh na metabolický syndrom
Vyšlo v časopise:
Čas. čes. lék., 97, 2025, č. 1, s. 31
Pu-erh se vyrábí mikrobiální fermentací na slunci sušených čajových lístků Camellia sinensis var. Assamica pěstovaných v horách jižního a západního Yunnanu v Číně. Mikroorganismy a mikrobiální enzymy během postfermentace stimulují biotransformaci sacharidů a fenolických sloučenin, což vede k jedinečné chuti a vůni čaje Pu-erh, který je vysoce ceněnou komoditou s mnoha zdravotními účinky. Na základě způsobu fermentace se rozlišuje syrový (raw) a zralý Pu-erh. Chemické složení Pu-erh je rozdílné nejen mezi těmito dvěma druhy, ale také se velmi liší v závislosti na původní kvalitě čajových lístků, výrobním procesu a podmínkách skladování. Pu-erh obsahuje především bílkoviny a aminokyseliny (fenylalanin, L-theanin, glutamin, histidin), sacharidy (rozpustné cukry, polysacharidy), těkavé látky (alkoholy, uhlovodíky a ketony), minerální látky (Mg, Mn, Fe), fenolové sloučeniny (fenolové kyseliny, flavonoidy – flavonol, flavan-3-ol, flavon, flavanonol), fenolové pigmenty (theaflavin, thearubigin, theabrownin) a purinové alkaloidy (kofein, theobromin). Pu-erh je připisováno mnoho příznivých účinků na lidské zdraví, např. antioxidační, antimikrobiální, antiobézní, antidiabetické a antihyperlipidemické. Výsledky nedávných preklinických studují ukazují, že příznivé účinky Pu-erh na lidské zdraví souvisí pravděpodobně s jeho vlivem na prostředí střev.
Jednou z komplikací metabolických onemocnění a obezity je přítomnost střevní dysbiózy. Experimentálně bylo prokázáno, že Pu-erh a jeho extrakty příznivě ovlivňují střevní mikroflóru myší s obezitou způsobenou dietou s vysokým obsahem tuku. Pu-erh významně snižuje poměr Firmicutes/Bacteroidetes a zvyšuje diverzitu a početnost mikrobiálního společenství. Suplementace Pu-erh zvyšuje množství bakterií rodu Anaerotruncus, Alistipes (producent kyseliny jantarové), Odoribacter, Akkermansia (negativně koreluje s přírůstkem hmotnosti), Blautia (producent mastných kyselin s krátkým řetězcem, SCFA), Bacteroides (např. Bacteroides acidifaciens, který zlepšuje citlivost na inzulín), Parabacteroidedes (např. producenti sukcinátu Parabacteroides goldsteinii a Parabacteroides distasonis) a Roseburia (negativně korelující s přírůstkem hmotnosti) a snižuje četnost rodů Bilophila, Leuconostoc a Allobaculum. Bylo také prokázáno významné snížení bakterií produkujících hydrolázu žlučových kyselin v reakci na theabrownin. Podávání theabrowninu myším zvýšilo eliminaci cholesterolu a zlepšilo energetický metabolismus v bílé a hnědé tukové tkáni. V jedné ze studií bylo prokázáno, že extrakt Pu-erh má příznivé účinky na oxidační stres vyvolaný chronickou expozicí alkoholu, zánět, akumulaci lipidů a poškození jater a tlustého střeva prostřednictvím modulace střevní mikroflóry a mikrobiálních metabolitů. Extrakt Pu-erh obnovil fekální bakteriální složení se zvýšením relativního množství Muribaculaceae, Bifidobacterium, Allobaculum a snížení počtu Helicobacter, Bacteroides, Prevotellaceae, Odoribacter, Alistipes a Alloprevotella.
Zatím je k dispozici pouze několik klinických studií, při kterých byl podáván Pu-erh. Tyto studie naznačují možné příznivé účinky Pu-erh u osob s nadváhou a s metabolickým syndromem, ale neukazují, jakým způsobem Pu-erh působí. V randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii s 59 osobami byly zkoumány účinky denní konzumace extraktu z Pu-erh na tělesnou hmotnost, složení tělesného tuku a lipidový profil u mírně obézních osob a osob s nadváhou bez dietních omezení. Příjem Pu-erh byl spojen se zlepšením lipidového profilu, včetně mírného snížení cholesterolu již po 4 týdnech, jakož i snížením triglyceridů a lipoproteinů s velmi nízkou hustotou, kde průměrné hladiny v krvi dosáhly normálního rozmezí po 8 týdnech a zůstaly v normálním rozmezí po celou dobu trvání studie. Oproti placebo skupině bylo pozorováno přechodné snížení chuti k jídlu. Statisticky významné snížení BMI bylo pozorováno po 20 týdnech u léčebné skupiny ve srovnání se skupinou s placebem. Průměrné snížení tělesné hmotnosti v aktivní skupině bylo malé (1 kg), ale významné. Úbytek hmotnosti odpovídal snížení celkového tělesného tuku. V další randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii s 90 pacienty s metabolickým syndromem byly v intervenční skupině podávány dvakrát denně 4 kapsle s extraktem Pu-erh po dobu 3 měsíců. V intervenční skupině došlo k významnému snížení BMI a poměru pasu a boků, ke snížení hladin celkového cholesterolu, LDL cholesterolu, triglyceridů a apolipoproteinu B. Hladiny CRP, TNF-α a IL-6 v intervenční skupině byly významně nižší po léčbě než před ní. Jediným zaznamenaným nežádoucím účinkem byl průjem u jedné osoby z intervenční skupiny. V japonské randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované studii s 36 osobami s BMI v rozmezí od 25 do 30 kg/m2 došlo po 4týdenní léčbě extraktem Pu-erh ke snížení průměrných hodnot BMI a tělesné hmotnosti. Naproti tomu ve skupině s placebem nedošlo k žádné významné změně. Kromě toho byl zaznamenán významný pokles v oblastech viscerálního tuku a zmenšení obvodu pasu. Také v další randomizované klinické studii byl příjem čaje Pu-erh po dobu 3 měsíců spojen s mírným snížením tělesné hmotnosti a BMI, zejména u mužů, ale celkově nezlepšil homeostázu lipidů a glukózy u pacientů s metabolickým syndromem.
Není pochyb o tom, že výzkum ohledně ovlivnění střevního mikrobiomu čajem Pu-erh je stále nedokončený. Je zapotřebí provést větší množství klinických studií, vyhodnotit vedlejší účinky a optimální dávkování pro člověka. Ale už teď je jasné, že Pu-erh má potenciál stát se funkční potravinou.
Mgr. Věra Klimešová
Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje
společnosti Fytopharma
Zdroj: www.fytoinstitute.eu
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistentČlánek vyšel v časopise
Časopis českých lékárníků
2025 Číslo 1
- Distribuce a lokalizace speciálně upravených exosomů může zefektivnit léčbu svalových dystrofií
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
Nejčtenější v tomto čísle