#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konference lékárníků 2022


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 6, s. 27

Stejně jako vloni, i letos proběhla konference pouze v on-line formátu. Vysílali jsme opět z Ostravy, kde jsme díky dobrým zkušenostem z předchozího roku využili stejné prostory Domu techniky a stejnou produkční společnost Kresy production.

V programu zaznělo osm odborných přednášek, které se více či méně dotýkaly hlavního tématu konference „Farmakoterapie určená mužům, správné použití medikace“. Přednáškou s názvem Noční pomočování zahájila dopolední blok PharmDr. Nikola Karasová, Ph.D., z nemocniční lékárny ve Slezské nemocnici v Opavě. Pokud jste příznivci Konference lékárníků, jistě si doktorku Karasovou pamatujete z předchozích ročníků a doufám, že s námi bude spolupracovat i nadále. Hyperprolaktinemii a androgenní substituci se věnoval MUDr. Dušan Vavroš z Interní kliniky FN Ostrava, osvětlil hlavní příčiny hyperprolaktinémie a jejich léčbu. MUDr. Roman Král z Urologické kliniky FN Ostrava hovořil o léčbě benigní hyperplazie prostaty a možných lékových interakcích. Na závěr dopoledního bloku vystoupila PharmDr. Barbora Vraníková, Ph.D., z Katedry farmaceutické technologie Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V přehledu zdravotnických prostředků pro pacienty se zaměřila zejména na mužskou část populace a odkázala na časopis Praktické lékárenství, ve kterém se tématu ve třech článcích podrobně věnovala.

Odpolední sérii přednášek otevřela PharmDr. Jindřiška Voláková, která pracuje na Oddělení klinické farmacie FN Olomouc a zároveň jako klinický farmaceut hospicu Nejste sami. V přednášce se věnovala vlivu farmakoterapie na sexuální funkce. Poslední živě vysílanou přednáškou byl příspěvek Bc. Silvie Konderlové, DiS., farmaceutické asistentky z nemocniční lékárny FN Ostrava. Byla to její první přednáška vůbec a zaslouží ocenění za odvahu, se kterou se rozhodla na konferenci vystoupit. Léčbu benigní hyperplazie prostaty očima farmaceutické asistentky zpracovala zejména z oblasti fytoterapie.

Vzhledem k časové kolizi přednášejících byly závěrečné dvě přednášky předtočeny a účastníci konference viděli jejich záznam. PharmDr. Veronika Krajčová z Nemocniční lékárny FN Motol je pravidelnou přednášející a letos prezentovala Obtíže spojené s léčbou LUTS.

Celou konferenci uzavřela MUDr. Denisa Perničková z Psychiatrického oddělení FN Ostrava. Paní doktorka je atestovaný psychiatr – sexuolog, a proto jsme ji požádaly o zpracování tématu Farmakoterapie sexuálních dysfunkcí.

Velice si vážíme ochoty všech přednášejících vystoupit na naši konferenci. I touto cestou jim chceme za účast znovu poděkovat. Také děkujeme sponzorům, díky kterým můžeme konferenci pořádat. Letošní rok to byly firmy Fagron a Leros. Poděkování patří také České lékárnické komoře, jmenovitě paní Jitce Márové, která nám s celou konferencí velmi pomáhá.

V neposlední řadě děkujeme vám, našim posluchačům, kteří s námi zůstáváte on-line nebo off-line.

Olga NEDOPÍLKOVÁ a Jana MARTINÁSKOVÁ

PS: nejen pro naše účastníky přidáváme odpověď na otázku, na kterou nestihl přednášející MUDr. Král odpovědět v průběhu konference.

Jaká léčiva, případně léčebná schémata (od nejslabšího k nejsilnějšímu) doporučujete při léčbě benigní hyperplazie prostaty?

Léčebné schéma k léčbě symptomů LUTS při benigní hyperplazii prostaty:

1. nasazení alfa blokátorů: tamsulosin, alfuzosin nebo silodosin

2. v případě hyperaktivity močového měchýře přidání antimuskarinik

3. pokud jsou u mladých pacientů s mírnými symptomy významné nežádoucí účinky, zejména retrográdní ejakulace, lze zvolit fytofarmaka s obsahem Serenoa repens

4. u starších pacientů s prostatou s vyšším objemem nasadit inhibitory 5-alfa reduktázy: finasterid nebo dutasterid

5. u pacientů se těžšími symptomy LUTS a hrozícím rizikem akutní močové retence zahájit kombinovanou léčbu alfa blokátorem a inhibitorem 5-alfa reduktázy: například tamsulosin v kombinaci s dutasteridem nebo finasteridem.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2022 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#