#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 2, s. 7-8

Jsou čeští lékárníci připraveni na případnou pandemii? Jakou roli by v takové situaci měl sehrát lékárník? Je možné a nutné se například předzásobit?

PharmDr. Lenka Burgetová, Lékárna U Červeného orla, Praha

Na pandemii se za současné situace nedá důkladně připravit ani předzásobit. Pokud by taková situace nastala, jsme právě my lékárníci důležitým zdrojem relevantních informací o prevenci a ochranných opatřeních pro veřejnost. Koncentrace výroby mimo Evropu, v případě jakéhokoliv problému, dostupnost výrobků nebo možnost předzásobení velmi komplikuje.


Mgr. Filip Škarda, Lékárna U bílého lva, Praha

Domnívám se, že otázka by měla spíše znít, jestli je naše zdravotnictví a celý systém připraven na případnou pandemii a odpověď je dle mého vcelku jednoduchá: Ne, na podobné situace se totiž nelze příliš dobře připravit. Můžeme mít v zásobě dostatek léků tišících symptomy, ochranných a dezinfekčních pomůcek apod., ale to co je hlavní a dle mého názoru chybí jak odborníkům, tak veřejnosti, je dostatečná informovanost, edukace. Hovoříme-li o současném problému s coronavirem, zdá se to být prozatím spíše mediální hysterie a validní informace chybí. Například zde bych viděl potenciál nás lékárníků. Můžeme lidem poskytovat validní, podložené informace (pokud je budeme mít k dispozici) a utlumit tak mediální běsnění a nesmyslné vykupování roušek a dalších ochranných prostředků. Zde bychom se měli více snažit a působit jako zdravotničtí odborníci a situace využít pro zlepšení našeho obrazu mezi lidmi a všeobecnou osvětu. Závěrem bych zodpověděl poslední část otázky. Dle mého názoru není nutné se předzásobovat, neboť není čím a zatím není ani důvod. Předzásobit se ale bude vhodné v případě, že pacienty nebudeme edukovat a nebudeme vystupovat jako odborníci, to potom máme příležitost z toho coronaviru taky něco na těch rouškách trhnout…


PharmDr. Lukáš MALÝ, Valdštejnská lékárna, Frýdlant v Čechách

Myslím, že hlavní rolí lékárníků by mělo být zklidňování zbytečné hysterie, která nastala. Samozřejmě nelze nic podceňovat, ale měli bychom vždy správně poradit a konkrétně v tomto případě připomínat a šířit mezi veřejnost hygienická a preventivní opatření.


Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK, Lékárna U Řeky, Trutnov

Na případnou pandemii by měl být připravený v první řadě zdravotnický systém jako celek. A to jak na úrovni státní, tak evropské. Jestli jsme jako lékárníci připraveni, popravdě nevím, protože jsem naště stí žádnou pandemii zatím nezažil.

Naše role by měla být hlavně preventivní a zde se hodí opět otevřít diskusi o pří­pad­ném očkování v lékárnách. Já osobně bych se tomuto tématu nebránil. Možná právě vlny chřipkových onemocnění posunou tuto debatu dál a přispějeme tak v budoucnu ke zmírnění následků těchto epidemií zvýšenou mírou vakcinace.

Předzásobení ve větší míře dříve či později vyvolá na nějaké straně nedostatek a mnohdy i informační chaos či paniku. Věřím ve střídmý úsudek nás všech a hlavně racionální a profesionální přístup českých zdravotníků.


PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno

Otázkou je, jaká pandemie je myšlena. Máme tu období klasické chřipky a momentálně především mediální koronavirus. Jenže zde máme i spousty pacientů s běžným nachlazením, kteří nerozlišují ani první, ani druhé, ani třetí, jen mají prostě "chřipku" (obecný výraz pro rýmu, kašel a cokoliv dalšího) a do večera, nejpozději do následujícího rána, potřebují být zdraví, protože si nemůžou dovolit být nemocní. Věřím, že lékárníci jsou po odborné stránce dobře připraveni, umí rozlišit jednotlivé obtíže a pacientům vysvětlit nejen užívání vybraných a nabídnutých přípravků, ale i absolutní nezbytnost pitného a klidového režimu a úplného doléčení, též rizika nadužívání či nevhodných kombinací přípravků. Úlohu lékárníka vidím v pravdivém informování široké veřejnosti o výše uvedených nemocech, uklidňování zbytečných emocí způsobených mediálně atraktivními titulky, ale i upozorňování na důsledky přechozených nemocí. Velký prostor se nabízí v oblasti prevence, například technika správného umývání rukou, kašlání a kýchání a posilování imunity. Předzásobit se je nutné zejména trpělivostí a pochopením. V celé naší profesi totiž platí, že vysvětlovat a uvádět fakta na pravou míru je potřeba stále dokola a dokola.


PharmDr. Přemek Císař, Lékárna Modřínová, Třebíč

Myslím, že čeští lékárníci nejsou na pandemii připraveni, ačkoli by bylo možné lékárny využít jako kontaktní místa. Jsou to velice dobře identifikovatelné a označené objekty rozeseté po celé republice. Bohužel s tím asi žádný ministerský plán nepočítá. Nebo možná počítá, ale zadarmo, jak známe státní aparát. Důvěra lékárníků ve stát byla v posledních letech tak otřesena, že “na dobré slovo”, že nezbytné náklady budou následně uhrazeny, by asi nikdo neslyšel, což je velká škoda a promrhaná šance státu. Ztracená důvěra se těžko získává zpět.

Lékárník v takové situaci by měl hrát hlavně edukativní roli. Předzásobit se můžeme jen hygienickými prostředky. Nemocný bude hospitalizován. Zdraví občané by si tak měli v běžném životě, dle doporučení WHO, častěji mýt ruce, otírat plochy a větrat uzavřené prostory. V čem se v takovém případě chceme předzásobit? Když vznikne panika, tak lidi koupí cokoliv, čemu budou věřit, že je ochrání, a to během velmi krátké doby, jako se stalo s rouškami.

Abych neskončil skepticky, vidím tu příležitost v osvěžení starých a získání nových vědomostí například z oblasti zdravotnického materiálu a hygieny.


Mgr. Marcel PANDADIS, Lékárna Uherskohradišťské nemocnice a. s.

Otázka by spíše měla znít, zda je česká společnost, respektive české zdravotnictví připraveno na případnou pandemii.

Mám pocit, že byť se podobné situace pravidelně opakují s frekvencí 5–6 let, pokaždé je z počátku bagatelizujeme s poukazem na to, že je problém daleko. Až všeobecná panika rozdmýchaná médii vybudí odpovědné představitele k razantním krokům.

A jak jsou připraveni čeští lékárníci?

Asi jak který. Nemocniční lékárníci většinou postupují podle pandemického plánu nemocnice. Držíme zásoby doporučené medikace (např. Tamiflu), následujeme doporučení Bulovky, ale že bychom drželi zásoby KALETRY, protože možná fungovala v Thajsku... A pokud vzpomenu na ochranné pomůcky a desinfekci – nikdo není schopen pokrýt akutní potřeby médii zpanikařené veřejnosti.

Lékárník by měl být schopen poskytnou pacientovi relevantní informace, poučit jej o zásadách hygieny a v odůvodněných případech směrovat pacienta na místně příslušné infektologické pracoviště.

Obr. 1.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2020 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#