Lékárníci v kuchyních
Vyšlo v časopise:
Čas. čes. lék., 92, 2020, č. 3, s. 13-15
Na obálce tohoto čísla časopisu mohla být hospodyňka s krásně upečenou bábovkou. Nakonec tam není, ale pro začátek dnešního dílu lékárnických vynálezů je potřeba.
Ne, bábovka není vynález lékárníků, ale prášek do pečiva ano. A když se řekne prášek do pečiva a lékárník, většině alespoň trochu informovaných naskočí Dr. Oetker. Správná asociace, ale ne úplně přesná. Inu marketing dělá hodně, o tom už jsme se přesvědčili v minulém díle u pana Edisona. Stejně jako Edison, také Augustus Oetker (na snímku) byl výborným marketérem a svoje produkty (ve formě kuchařských receptů) propagoval na jejich obalech i v tiskovinách. Reklamu formou papírových sešitků k propagaci vlastního zboží používal ale už „před práškem na pečení“. Prvním sešitkem byl „Almanach pro nemocné“, v němž byly rady pro užívání celé řady léků, nejenom těch jím vyráběných.
Augustus Oetker byl lékárníkem. Jako syn pekaře měl ale hodně blízko právě k pečení. V roce 1891 si ve své nově zakoupené lékárně ve městě Biefeld zřídil laboratoř, ve které v roce 1893 vylepšil původní recepturu kypřicí mouky. O deset let později si nechal patentovat trvanlivý kypřicí prášek na pečení bez chuti a zápachu. Propagační sešitky od té doby začaly obsahovat i recepty na pečení s kypřicím práškem.
Nejlepším marketingovým tahem A. Oetkera ale byl nápad prodávat nejenom kypřicí prášek, ale i jiná dochucovadla, jako například vanilkový cukr, nebo později pudinkový prášek ve spotřebitelském balení velikosti pro čtyřčlennou rodinu. A jím založená firma to dělá dodnes. Znáte to přeci: „Kvalita je nejlepší recept!“
Oetker ale nebyl první. Před kypřicím práškem se k pečení používala „kypřicí mouka“, kterou vymyslel Justus von Liebig; mimochodem taky nejdříve lékárník, později profesor chemie na třech univerzitách. Liebigův chladič si mnozí pamatujete z praktik. Byl to významný muž, který se v seriálu vynálezů ještě určitě objeví. Je totiž nejenom zakladatel moderní organické analýzy, ale má na svém kontě i jiné objevy, které změnily svět.
Liebigova kypřicí mouka ale byl nápad, který vylepšili jiní. V původním složení obsahovala jedlou sodu a vínan draselný, nemohla být dlouho skladována a výsledek pečení byl pokaždé jiný.
Recepturu už čtyřicet let před Oetkerem vylepšil americký agrochemik (a zároveň také Liebigův žák) a profesor Harvardovy university Eben Norton Horsford, když vínan draselný nahradil fosforečnanem vápenatým. Aby zajistil potřebnou stabilitu a odolnost proti vlhkosti, později ještě ke směsi přidal kukuřičný škrob a dal vzniknout prášku do pečiva, který se v prakticky nezměněné podobě prodává dodnes. Horsfordův kypřicí prášek byl v roce 2006 dokonce vyhlášen americkou národní historickou chemickou památkou.
Ani Horsford ale nebyl první, už v roce 1843 používal stejné složení kypřicího prášku do pečiva birminghamský lékárník Alfred Bird (na snímku). Jeho badatelské zázemí v lékárenské laboratoři a domácí kuchyni se s universitním laboratorním vybavením profesorů Horsforda a Liebiga sice nedá srovnávat, ale je zřejmé, že došel ke stejným výsledkům a recepturám. K objevování jej přitom motivovala láska k manželce Elisabeth, pro kterou chtěl vyrobit (nebo nechat vyrobit) chléb bez kvasnic, na které byla alergická. Kypřicí prášek do pečiva se tak stal druhým významným produktem.
Prvním významným Birdovým objevem byl bezvaječný pudink objevený už v roce 1837. Také jej vymýšlel kvůli alergii svojí manželky, tentokrát na vajíčka. Bezvaječný pudink se u Birdů původně připravoval jen pro Elisabeth, ale jednou jej servírovali u večeře i hostům a jejich kladné přijetí pudinku přivedlo Birda na myšlenku založení potravinářské obchodní společnosti, původně se jmenovala „Alfred Bird and Sons Ltd“. Bird´s Custard se jako synonymum pro pudink prodává dodnes v téměř nezměněné podobě.
Pudinkovým králem se Bird ale nestal. To se povedlo až o sto let později vnukovi Augusta Oetkera. Když totiž krátce po druhé světové válce začal výrobu továrny pomalu orientovat na výrobu pudingu, vysloužil si Rudolf Augustus Oetker přezdívku Pudinkový král. Dnes firma založená jeho dědečkem lékárníkem prodává kromě prášku do pečiva a pudinku celou škálu potravinových polotovarů; už v roce 1970 byla v jejím portfoliu produktů také mražená pizza.
Lékárníci měnili svět. A i u pánů Liebiga, Horsforda, Oetkera a Birda platí, že jejich záběr byl mnohem širší a nezůstalo u jednotlivých vynálezů z jednoho oboru.
K Justusu von Liebigovi a Ebenu Norton Horsfordovi se pravděpodobně ještě vrátím v některém z dalších dílů. Druhý jmenovaný totiž vedle úspěchů v chemii, zejména zemědělské, velmi podporoval universitní vzdělání pro ženy, zasloužil se o vybudování veřejné knihovny Shelter Island v New Yorku (první její prezidentkou se stala jeho dcera Cornelia) a taky prokázal přítomnost Vikingů na území Severní Ameriky, konkrétně v Massachusetts.
Nesporný talent pro marketing a reklamu Augusta Oetkera jsem už zmiňoval a také jeho laboratorní zdatnost, protože pro jeho práci mu stačila „jen“ laboratoř v lékárně bez universitního zázemí. Stejně jako Alfredu Birdovi.
Bird zemřel v roce 1878 ve Worcesteru (i sem se v některém příštím pokračování seriálu vrátím) a na náhrobní desce nemá o pudinku a prášku do pečiva ani slovo. Zato je zmiňován jeho zájem o zkoumání zákonů zvuku a dalších fyzikálních a meteorologických jevů. V roce 1859 sestrojil vodní barometr a také popsal experimentální postup pro důkaz toho, že vítr fouká v kruhu.
Zajímavé, že? Možná tyhle „vedlejší“ vynálezy nevydají na samostatnou kapitolu, ale jako téma k odpolední kávě vystačit mohou. Dejte si k ní bábovku, bez lékárníků a jejich invence mohla dnes vypadat úplně jinak; a vanilkový nebo banánový bezvaječný pudink taky.
Nebo čokoládový?
A co takhle samotná čokoláda? Kdo je spíš než na bábovku nebo pudink na čokoládové chutě, toho by mohla zajímat vynalézavost lékárníků v téhle oblasti. Typické belgické pralinky by totiž bez lékárníka taky nebyly tím, čím jsou. A i když jsou belgické, lékárník objevitel byl původem ze Švýcarska.
Krátce potom, když si švýcarský lékárník Jean Neuhaus v roce 1857 otevřel lékárnu v Královnině galerii (Galerie de la Reine) v blízkosti bruselského náměstí Grand Place, upoutal na sebe pozornost tím, že balil léky do čokolády. Různé tablety a pilulky nevalné chuti obaloval do čokolády, aby zatraktivnil jejich chuť a usnadnil jejich polykání dětem i dospělým. Moc se to neujalo. Kdo by chtěl jen tak spolknout takovou dobrotu jako je čokoláda? A když po ní přišla znovu divná a nedobrá chuť léků, celý zážitek to zkazilo. Ale Neuhasovi to nevadilo, svým počinem vyprovokoval veliký zájem o čokoládu jako takovou. Stačilo vyměnit náplň a pralinka byla na světě. Původní pralinka je mnohem starší. Byla to mandle obalená v karamelizovaném cukru a jmenovala se praslinka, pralinka přišla až později a pro tu belgickou cukr nahradila čokoláda a mandli vlastně cokoliv.
Tento nápad ale naplno rozvinul až Neuhausův vnuk (na snímku) Jean II (všímáte si analogie s Augustem Oetkerem?). Trvalo dlouhých 55 let, než se v roce 1912 z lékárenské cukrovinky stalo téměř umění a objevila se belgická pralinka, jakou ji známe dnes. A nezůstalo jenom u toho. Louise Agostini, manželka mladého Jeana si totiž všimla, že křehké pralinky jsou v papírovém kornoutu, do kterého se balily, často rozdrceny a práce na nich a jejich kráse je tím ztracena. Přesvědčila manžela a zrodilo se dárkové balení čokolády – bonboniéra. Papírová krabička s přihrádkami, ve kterých sedí jednotlivé čokoládové pralinky jako skvosty a klenoty nedozírné hodnoty, se uchytila stejně rychle jako pralinky pojmenované po jednotlivých členech královské rodiny.
Prášek do pečiva, pudink, čokoládová pralinka – lékárníci měnili svět a bez nich by nebyl život tak sladký. A taky bez jejich manželek, i dnes pro ně snad dělají první poslední. Nebo se alespoň snaží. Je to potřeba, bez nich by nebylo synů nebo dcer a pak vnuků, kteří dokázali a třeba zase dokážou nápady lékárníků (a dnes už i lékárnic) posunout o jednu nebo dvě úrovně výš.
Už teď ale víme, že máme být na co hrdí.
Stanislav Havlíček
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistentČlánek vyšel v časopise
Časopis českých lékárníků
2020 Číslo 3
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
Nejčtenější v tomto čísle
- Osvědčení k výkonu lékárenské praxe zrušená a vydaná od 1. 2. do 29. 2. 2020
- Jak účinně a šetrně odstranit biofilm z rány a podpořit její hojení?
- Okénko do magistraliter
- Interaktivní dispenzační semináře za podpory společnosti Zentiva, k. s.