Jak skončili laboranti z Krkonoš
Vyšlo v časopise:
Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 5, s. 24
Krkonošský nebo také slezský, protože „cech laborantů“ byl založen v polském podkrkonoší v obci Karpacz. Ale ještě před založením cechu vyráželi do nejvyšších českých hor bylinkáři a kořenáři z Itálie. Psal o tom už Bohuslav Balbín ve svém prvním díle Miscellanea historica regni Bohemiae: „vzácné rostliny, jež jinde nenajdeš, se sbírají v Krkonoších neboli Obřích horách. Každoročně přicházejí na počátku jara muži i ženy z Itálie a stoupají do těchto hor. Na konci podzimu se vracejí domů, obtíženi vybranými kořeny…“ (Krásy a bohatství české země, 1986, překlad Helena Businská)
Ale zmínky o tyrolských léčitelích v oblasti jsou starší. Někteří z nich se ani do Itálie nevrátili a usadili se na úpatí Černé hory už ve století šestnáctém.
Na konci 17. století se mezi italské bylinkáře přidali i dva čeští studenti medicíny v Praze. Jmenovali se prý Mikuláš a Salomon. Medicínu nedokončili, ale léčivým rostlinám a přípravě léků a mazání z nich rozuměli dobře. Nejenom, aby sami připravovali, ale také aby mohli učit jiné. Jejich žáky byli i Jonas Exner a Melchior Grossmann, kteří v Karpaczi na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století založili bylinkářský cech – cech laborantů. Jejich produkty, hojivé léčebné lektvary se brzy nabízely i daleko za hranicemi regionu. Karpacz se stala kolébkou „laborantů“, jejichž cech proslavil krkonošskou alternativní medicínu.
Jenom v samotné Karpaczi bylo v té době sedmapadesát popisných čísel a ve čtyřiceti z nich byla laborantská dílna. Laboranti si byliny sbírali zpočátku sami, s rozvojem cechu ale využívali služeb sběračů, kořínkářů. Nejvýznamnějšími místy pro sběr byly Sněžné jámy, Čertův důl, Úpský kotel a samozřejmě Krakonošova zahrádka. A když divoce rostoucí rostliny nestačily potřebám laborantů, rozvinula se i další profese: pěstování léčivých rostlin na zahrádkách.
Cechovní dohled a regule ale vzaly za své po připojení Slezska k Prusku v roce 1740. Stál za tím samozřejmě tlak vystudovaných lékařů a lékárníků.
Nejdříve došlo k omezení počtu laborantů a pro provozování bylinkářské živnosti bylo nutné získat úřední povolení. Koncesovaných a povolených „laborantů“ tak byly zhruba tři desítky. Na konci osmnáctého století, kolem roku 1790, pruská správa na popud lékárníků významně zredukovala i počet schválených lektvarů a o 20 let později omezila také jejich prodej.
S rozvojem lékárenství přišly další regulace a po roce 1843 už nebylo možné do cechu laborantů přijímat nové učedníky. Poslední laborant, Ernst Zölfel, zemřel v roce 1884, a tím skončila důležitá bylinkářská kapitola a také cech krkonošských laborantů.
Část z nich ale zůstává v podobě Krakonoše, vládce a pána našich nejvyšších hor. Tamní léčitelé a bylinkáři si jej vybrali jako svého patrona a jeho vypodobnění nechybělo na žádném jejich jarmarečním stánku s bylinami. Říká se, že lidem vyprávěli o Pánovi hor, který byl nejenom největším znalcem léčivých vlastností bylin, ale také jejich ochráncem a strážcem. Legendy o přísném vládci hor měly být lidem varováním před vstupem do hor. Sloužily jako ochrana vzácných nalezišť bylin a zamlžovaly tajemství výroby léků.
S využitím turistických informačních materiálů obce Harrachov a Karpacz.
Stanislav HAVLÍČEK
Foto: autor
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistentČlánek vyšel v časopise
Časopis českých lékárníků
2018 Číslo 5
- Čokoláda podávaná v malých dávkách neškodí. Vědecky prokázáno!
- MUDr. Václav Šmíd, Ph.D.: Jaterní fibróza a iniciální stadia cirhózy jsou potenciálně vratné stavy
- Esenciální fosfolipidy v podpůrné léčbě jaterní steatózy asociované s metabolickou dysfunkcí
Nejčtenější v tomto čísle
- Osvědčení k výkonu soukromé lékárenské praxe
- V Rakousku recepty klasické i privátní
-
Mgr. Eva Stoklasová k interaktivní výstavě Jak šel čas lékárnou
Aby lidé věděli, co je za lékem - Webinář