#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Takové zvláštní mezidobí


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 4, s. 4

Dlouho jsem si lámal hlavu nad tím, o čem budu v tomto úvodníku psát. Hodně se toho připravuje, ale většina není hotova. Na odborných konferencích posloucháme přednášky, jak to bude, až to bude, ale zatím to není. Jednání s ministerstvem, se SÚKL, se zdravotními pojišťovnami a dalšími probíhají, ale ještě nejsou ukončena. Podobně jako v rozhlasovém pořadu S mikrofonem za hokejem se proto dozvíte pouze průběžný stav. 
Nikoliv výsledků z jednotlivých stadionů, ale stručnou rekapitulaci průběžného stavu v různých tématech.

PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident ČLnK

 

Zákon o léčivech

V Poslanecké sněmovně a následně v Senátu se bude rozhodovat o pokutách za nevedení evidence léčivých přípravků v lékárnách a o dvou pozměňovacích návrzích – o chráněném distribučním kanálu a o automatických výdejních boxech. ­Všechno jsou zásadní témata, která mohou ovlivnit budoucí podobu lékárenství.

 

Zákon o léčivech (nedostatková novela)

Část pravidel již platí od 1. 1. 2024 a první vyžádaná data o stavu zásob byla z lékáren odeslána. Konkrétně šlo o penicilinové sirupy, antiparkinsonika a léky s obsahem betahistinu. Další novinky přijdou do praxe od 1. 6. Půjde o vše, co bude souviset s označováním léků příznakem „léčivý přípravek s omezenou dostupností“ neboli LPOD. Označovat bude SÚKL a my se v lékárnách budeme muset naučit pracovat s objednáváním menších zásob, s náhledem skladových zásob distributorů při načtení eReceptu. Komplikací budou dvojí ceny a úhrady téhož léku, pokud bude zařazen do tzv. rezervních zásob. Některé problémy se, jako vždy, objeví možná až v praxi. Doporučujeme sledovat web Komory, kde budou nové informace i nadále zveřejňovány a aktualizovány.

 

Zákon o veřejném zdravotním pojištění

Uplatnili jsme připomínky k nepřehlednému systému stanovování úhrad a pravidel preskripce u stejných léků s rozdílným počtem tablet i k problematice změn úhrad na přelomu měsíců. Příprava novely se zasekla na ministerstvu.

 

Dohodovací řízení pro rok 2025

Bylo zahájeno a hned po zahájení představena data zdravotních pojišťoven o nákladech na léky na recept v roce 2023. Ukázalo se ale, že mezi daty prezentovanými zdravotními pojišťovnami a daty SÚKL dostupnými na webu epreskripce.cz je velký rozdíl. Data se liší o několik miliard korun a teprve až se zjistí, která data jsou správná, bude možné smysluplně pokračovat v jednání, na jehož konci by měla být známa hodnota SiV pro rok 2025.

 

Jednání Komory a ČOSKF

Probíhají jednání se zástupkyněmi České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP. Mezi zástupci ČLnK a ČOSKF došlo ke shodě, že všichni farmaceuti vykonávající v ČR zdravotnické povolání musí být povinně členy ČLnK. V souladu s tím by mělo dojít k revizi a případně i k úpravě řádů ČLnK. Každý člen Komory vykonávající zdravotnické povolání farmaceuta má stejná práva a povinnosti (například právo být volen do orgánů Komory). Naopak na jednání nepadla shoda ohledně rozdělení/sloučení/přejmenování současné definice lékárenské a klinickofarmaceutické péče. ČOSKF dále připraví návrh možné struktury registru pracovišť KF s využitím veřejně dostupných údajů pro potřebu členské evidence ČLnK. Zatímco lékárny jsou jasně definované, u pracovišť klinické farmacie existuje několik způsobů jejich současného začlenění mezi zdravotnická zařízení (v nemocnici, mimo nemocnici, v lékárně, mimo lékárnu apod.).

 

Sídlo ČLnK

Koupě nové nemovitosti nebo prostor, které by odpovídaly potřebám ČLnK, je nad finanční možnosti ČLnK. Proto došlo k oživení projektu dostavby stávajícího sídla, jehož hlavním cílem je mít dostatečně velkou zasedací místnost (pro jednání orgánů ČLnK i pro pořádání vzdělávacích akcí) a lepší využití stávajících prostor pro kancelářské účely.

 

Den lékáren

Byla zahájena příprava na tradiční červnový Den lékáren. Jeho letošní moto a téma zní: „Farmaceut, profesionál po celý život!“.

Limity na doplatky – Pokud vše proběhne, jak má, tak od 1. 1. 2025 nebudou pacienti platit nadlimitní započitatelné doplatky v lékárnách, ale lékárnám je zaplatí v rámci vyúčtování zdravotní pojišťovny. Zdánlivě jednoduchá věc znamená, že potřebné informace o pacientech (identifikace, příslušnost ke zdravotní pojišťovně), o jejich výši limitu (podle věku, stupně invalidity), o výši již vyčerpaného limitu, o výši započitatelného doplatku a další informace musí být dostupné online v okamžiku výdeje a musí být správné. Dále musí být nastavena datová rozhraní mezi jednotlivými účastníky umožňující vzájemnou komunikaci. Rozjela se proto spolupráce MZd, SÚKL, ČSSZ, zdravotních pojišťoven a Komory, aby vše klaplo. Sekundárním výsledkem bude Centrální registr pojištěnců, který bude denně aktualizován.

Ačkoliv bylo v dubnu letní počasí, léto to nebylo. Ačkoliv je u mnoha výše uvedených témat vidět cíl, ještě v cíli nejsme.
Až v červnu začne léto, budeme i my moudřejší.

Ale ještě dříve bude květen, tak nezapomeňte… třešeň, ­polibek…


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2024 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#