#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dalších pár slov k Cenovému předpisu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 3, s. 14

V únorovém čísle tohoto časopisu jsem napsal pár slov k novému Cenovému předpisu (FAR 2/2023/OLZP), a to ve věci vyjasnění otázky, kdo může čerpat obchodní přirážku za dodání regulovaného léčivého přípravku do lékárny.

Na příkladu léčivého přípravku Pamycon na přípravu kapek (kód SUKL 0201970, držitel rozhodnutí o registraci BB pharma a. s., schválený distributor: Biotika Bohemia, spol. s r. o.) jsem popsal praxi, kdy si ani držitel rozhodnutí o registraci ani výhradní distributor v lednových dodávkách do distribuce neúčtují část obchodní přirážky. V minulém čísle ČČL jsem vyzýval, aby si členové našeho spolku zkontrolovali lednové dodací listy, protože se mohlo stát, že distributoři, kteří dodávají tento léčivý přípravek do lékáren, doprodávali za vyšší ceny, za které nakoupili ještě v loňském roce, tedy s 11% obchodní přirážkou, kterou samozřejmě přenesli na provozovatele lékárny i v lednu a únoru, nebo budou přenášet po celou dobu doprodeje starých zásob.

Obsah mého sdělení v minulém čísle ČČL byl po věcné stránce v souladu s novým Cenovým předpisem. Při kontrole podle cenového předpisu u dodávek léčivého přípravku Pamycon na přípravu kapek se tedy může ještě únoru či březnu jednat o doprodeje distributorů za loňskou cenu, do které v loňském roce Biotika Bohemia spol. s r.o. účtovala obchodní přirážku ve výši 11 % k ceně původce.

Kontrolou v lékárnách zjistíte, že celá řada výrobců již od nového roku dodržuje platný Cenový předpis. I nadále je potřeba v lékárnách kontrolovat u všech regulovaných léčiv výši obchodní přirážky, která je na straně distributora uvedena v rámcových obchodních smlouvách. Jeden z posledních léčivých přípravků, u kterého lze na dodacích listech ještě vysledovat čerpání větší části obchodní přirážky, než je dohodnuté v obchodních podmínkách, je léčivý přípravek Braunovidon 100 mg/g 100 g ung. (kód SUKL 0249431), držitel rozhodnutí o registraci B.Braun Melsungen AG, Německo.

Cena výrobce: 101,40 Kč

Prodejní cena distributora bez DPH: 131,19 Kč

Prodejní cena distributora s DPH: 144.31 Kč

Přirážka distributora: 29,3 %(!)

Úhrada: 114 Kč

Nejvyšší doporučená cena pro konečného spotřebitele: 152,80 Kč.

Obvyklá přirážka distributora v lékárně je 4,7 % a tak si firma B.Braun mohla ještě v loňském roce účtovat 24,6 % z obchodní přirážky a může se stát, že distributor doprodává „staré“ zásoby z loňska. Podnět na cenovou kontrolu byl také v tomto případě již podán na SÚKL.

Smyslem článků „Pár slov k Cenovému předpisu“ je upozornit majitele lékáren, odborné zástupce a vedoucí lékárníky na konkrétní příklady cenotvorby u regulovaných léčivých přípravků podle znění nového Cenového předpisu, kterým se výrobci, distributoři a také lékárny řídí. V ojedinělých případech se může ještě v prvních měsících letošního roku jednat o doprodávání zásob u distributorů za „staré“ ceny, což je v souladu s platným Cenovým předpisem. Po doprodání těchto zásob již nebude distributor lékárnám účtovat vyšší obchodní přirážku, než je dohodnuta v rámcových obchodních smlouvách mezi lékárnou a distributorem.

Marek HAMPEL,

předseda Grémia majitelů lékáren

koordinátor segmentu lékárenské péče


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2023 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#