#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bomba v podání Spolku českých studentů farmacie


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 91, 2019, č. 11, s. 23

Vysokoškolské vzdělání by podle Boloňského procesu mělo připravit studenty na budoucí kariéru, život aktivního občana v demokratické společnosti a podporovat osobní rozvoj. Toto rozhodně zahrnuje i rozvoj soft-skills (jemné dovednosti). Bohužel to ne ve všech evropských zemích platí. Podle studentů, kvalita ani kvantita vzdělávání v oblasti takzvaných jemných dovedností (soft-skills) neodpovídá požadavkům moderního pracovního světa, na což řada studentských asociací odpověděla vytvořením vlastních tréninkových programů.

EPSA (Evropská asociace studentů farmacie) je jednou z nich. Každý rok se ujme jedna z členských zemí pořádání projektu TNT (Trénink nových trenérů). Tato akce si dává za úkol najít a vychovat novou generaci soft-skillových trenérů. Letos na open-call odpověděl Spolek českých studentů farmacie a od 26. 7. do 4. 8. měl tu možnost v Hradci Králové přivítat studenty z Turecka, Rumunska, Slovinska, Španělska, Portugalska, Nizozemska, Polska, Srbska, Maďarska, Francie a v neposlední řadě i z Česka. Účastníci TNT si prošli deseti intenzivními dny, kdy jim jejich zkušení kolegové předávali všechny potřebné znalosti, jako umění komunikace, styly učení a design tréninku. Patnáct nových trenérů nyní může vést tréninky na různých studentských akcích, kongresech a v profesionálním prostředí.

Hlavním partnerem akce byla Česká lékárnická komora, které za podporu děkujeme. A jaké zážitky si odnáší Kristýna Vlachová (studentka z HK): „Deset naprosto úžasných, vyčerpávajících a vzdělávacích dní, které se odehrávaly v Hradci Králové. Cítili jsme se výjimečně, protože nám bylo sděleno, že jsme byli vybráni z většího množství účastníků. A to přeci vždycky nakopne sebevědomí. Naši edukaci zajišťovali čtyři výběroví EPSA trenéři s dlouholetou praxí, kteří nám přibližovali svět soft skillů a magie, která se odehrává za oponou. Čím víc jsme do toho pronikali, tím spíš jsme nevěřili, že někdy dáme dohromady svůj vlastní trénink. Každý jsme slyšeli frázi ,,Trust the process.“ (důvěřujte procesu) a snažili jsme se trenérům věřit, že nás na vše připraví. Užila jsem si každou minutu nabitého programu, ve kterém se kladl velký důraz na naši vlastní kreativitu a osobní přístup. Každým dnem jsme si byli s těmi nadšenými studenty a budoucími trenéry bližší a bližší. A to natolik, že i po celém dni stráveném uvnitř Kampusu, jsme se rádi večer sešli na pokojích a chodbách kolejí Na Kotli. Před úplným koncem TNT nastal den, kdy jsme poprvé dostali možnost vytvořit svůj první soft skillový trénink. Nebudu Vám lhát, spali jsme jen pár hodin, ovšem výsledek stál za to! Nebyli jsme hrdí pouze sami na sebe, ale hlavně jeden na druhého. Píši v množném čísle, protože celou akci vnímám jako srdcovou záležitost, kdy vznikla nová generace trenérů a hlavně neuvěřitelná parta lidí, kteří se mohou opřít jeden o druhého. Na TNT přišel každý jako jedinec, ale odešli jsme jako rodina.“

Spolek českých studentů farmacie


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2019 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#