#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 90, 2018, č. 1, s. 25-26

Diospyros kaki Thunb. – tomel japonský, (Ebenaceae – ebenovité)

Až 10 metrů vysoký strom, původem z jihovýchodní Číny, dnes rozšířený v řadě kultivarů v subtropech celého světa. Je pěstován pro oranžové plody, jejichž dužnina, dozrálá do měkka, připomíná chutí broskev. Konzumace nezralých plodů se nedoporučuje, protože obsahují tanin shibuol, který srážením s žaludečním obsahem může vytvářet tuhé útvary, diospyrobezoáry. Do ČR se plody dováží hlavně na podzim. V teplejších oblastech se dají i u nás pěstovat odolné kultivary roubované na tomelu viržinském.

Synonyma: Diospyros kaki L.f., Embryopteris kaki (Thunb.) G. Don.

Obecný název: churma vostočnaja (rus.), kaki (jap.), persimmon (angl.).

Sbíraná část: folium, fructus.

Droga: Diospyri folium, D. fructus.

Obsahové látky: v celé rostlině katechinové třísloviny (syn. proanthokyanidiny), kondenzované z různých jednotek (katechin, katechin-3-gallát, gallokatechin a gallokatechin-3-gallát), méně jejich epi- deriváty a třísloviny hydrolyzovatelné (estery kyseliny gallové). V nezralém plodu převažují kondenzované třísloviny, tzv. shibuol. Dále flavonoidní aglykony isokvercetin, kempferol, kvercetin, myricetin i glykosidy astragalin a rutin. Fenolická kyselina ferulová, p-kumarová, skořicová, vanilová, dále triterpenoidní kyselina betulinová, kousarová, ursolová, kakisaponin A a naftochinon plumbagin. Karotenoidy β-karoten, kryptoxanthin, lutein, lykopen a vitamin A, ze sacharidů glukosa, fruktosa, polysacharidy včetně pektinu, vitaminy C, B6 a B12.

Účinky a použití: v tradiční medicíně je list aplikován při kašli, krvácejícím žaludečním vředu, ateroskleróze a hypertenzi, plod při kašli, alkoholizmu, hypertenzi, krvácení různého původu, úplavici a akutní gastritidě. Odborné studie byly zaměřeny na využití plodu a listu při diabetu, hypercholesterolemii a rakovině. V plodu jsou za nejvýznamnější obsahové látky považovány karotenoidy a fenolické látky včetně tříslovin, v listu flavonoidy. Tyto látky ochraňují tkáně před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály a působí jako prevence srdečních onemocnění, poškození nervové tkáně, diabetu a rakoviny. Plod snižuje krevní tlak, má diuretické a expektorační účinky, redukuje počet pigmentových skvrn na kůži. Nálev z listu snižuje hladinu cholesterolu v plazmě a má antialergické účinky. Flavonoidy izolované z listu chrání neurony před poškozením patologickým peptidem amyloidem beta, které provází Alzheimerovu chorobu.

Třísloviny nezralých plodů váží triglyceridy a žlučové kyseliny ve střevě a snižují hladinu cholesterolu. Naftochinonový derivát plumbagin, izolovaný z kořene rostliny, inhibuje množení roztočů bytového prachu Dermatophagoides farinae a D. pteronyssinus a blokuje i buněčný cyklus v případě rakoviny prsu, plic a melanomu. Protizánětlivý účinek triterpenoidní kyseliny betulinové a kousarové byl vysvětlen inhibicí nukleárního faktoru kappaB (NFκB) a inhibicí produkce prozánětlivých cytokinů a mediátorů, tj. oxidu dusnatého, prostaglandinu E2, tumor nekrotizujícího faktoru-α (TNF-α), interleukinu-6 (IL-6) a IL-1β.

Obdobné výsledky poskytly i deriváty flavonoidu kvercetinu. Katechinové deriváty inhibují růst buněk lidské lymfoidní leukemie Molt 4B. Flavonoidy potlačují translokaci NF-kappaB do jádra a zlepšují stav osteoporózy. U triterpenoidu kakisaponinu A byla zjištěna cytotoxicita proti rakovinným buňkám A549 (plicní adenokarcinom), HepG2 (hepatokarcinom) a HT29 (adenokarcinom tlustého střeva). Izolované deriváty epikatechinu a epigallokatechinu omezují proliferaci leukemie, protinádorově aktivní je také kyselina betulinová. Karotenoidy brání peroxidaci lipidů, omezují záněty a jsou nutnou součástí procesu vidění. Zasahují do růstu, dělení i apoptózy buněk a potlačují proliferaci rakoviny prostaty, prsu, dutiny ústní, leukemie i polypů v tlustém střevě. Polysacharidy z plodu vykazují immunomodulační účinky.

Dávkování: 3x1 lžičku listové drogy ve formě nálevu ve 200 ml vroucí vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací užívat během těhotenství a laktace pouze dobře vyzrálé plody, nepodávat nezralé plody, především malým dětem.

Interakce: třísloviny omezují vstřebávání léčiv.

Hlavní zdroje: AISLP, BioLib, Botanika Wendys, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor,  Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák

Obrázek a vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2018 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#