#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZPRÁVY Z BRUSELU - I zdánlivě bezvýznamná směrnice má vliv


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 89, 2017, č. 11, s. 30

Říjnové jednání PGEU se uskutečnilo v Bruselu 18.–19. října. Prvním tématem byla opět problematika protipadělkové směrnice. Během přípravné fáze ke spuštění tohoto projektu se objevují problémy, na které jsme již dříve upozorňovali.

 

Např. požadavek státních orgánů v některých zemích na přesnou identifikaci každého uživatele systému – tedy i lékárny, výrobci řeší problematiku dostatečně kvalitního potisku různých typů krabiček léků, byly stanoveny podmínky EMVO („evropská správa úložiště“) pro vznik tzv. lékárenských úložišť (v některých zemích si lékárníci financují vlastní řešení pro „šifrování“ lékárenských dat). V rámci České republiky je nyní zásadním bodem současných jednání obsah smlouvy mezi Národní organizací pro ověřování léčiv a koncovými uživateli (výrobci, distributoři a lékárny). K doporučenému evropskému návrhu máme několik připomínek, podobně jako kolegové např. z Rakouska či Belgie.

Další směrnice (veterinární, test přiměřenosti povolání) jsou v rámci Evropského parlamentu stále projednávány.

Bylo vysvětleno stanovisko generálního advokáta v odpovědi na žádost o rozhodnutí o předběžné otázce týkající se pravidel pro výdej veterinárních léčivých přípravků v Rumunsku. Právním základem jeho stanoviska byla směrnice o službách. Podle něj se tato směrnice vztahuje na veterinární služby, protože nespadají pod definici zdravotnických služeb (tj. služeb poskytovaných pacientům). Generální advokát uvedl, že monopol veterinárních lékařů na dodávky veterinárních léčiv a vlastnění veterinárních lékáren v Rumunsku je nepřiměřený, neboť neumožňuje osobám odborně vyškoleným pro práci v lékárně mít právo na prodej veterinárních léčiv.

Toto rozhodnutí je tedy pro lékárny pozitivní, nicméně je třeba mít se na pozoru, neboť stejně tak může být v budoucnu posuzována lékárenská péče a „monopol“ na výdej léčiv v lékárnách. Ačkoliv se nám může zdát, že jakási Směrnice o testu přiměřenosti povolání je okrajové téma, ukazuje se, že pokud by z její působnosti nebyla vyjmuta zdravotnická povolání, jakákoliv regulace v rámci zdravotnictví by mohla být posuzována jako „nepřiměřený monopol“. Zkrátka, žijeme v Evropské unii, kde vše souvisí se vším, a naši profesi může ovlivnit i zdánlivě bezvýznamná směrnice.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, Ph.D.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 11

2017 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#