#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studium vlastností tablet z přímo lisovatelného škrobu a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou


Studies of the Properties of Tablets Made from Directly Compressible Starch and Its Mixtures with Directly Compressible Lactose

The paper studies the strength and disintegration time of compacts made from directly compressible Starch 1500 and its mixtures with directly compressible lactose Pharmatosa DCL 15 in different relative proportions in dependence on the added lubricant magnesium stearate and the model active ingredient ascorbic acid. The dry binders under study differ in their mechanisms of compression and thus in their sensitivity to the addition of the lubricant, which is manifested in decreased strengths of the compacts as well as the mechanism of disintegration of the compacts. The mixtures of substances under study were in the relative representations of 1:3, 1:1 and 3:1. The employed concentration of the lubricant magnesium stearate was 0.4%, that of ascorbic acid, 50%. The study has confirmed and quantitatively evaluated the sensitivity of directly compressible starch to the addition of magnesium stearate. A higher share of directly compressible lactose in the mixture decreased the sensitivity of tableting material to the addition of the lubricant and shortened disintegration time. The presence of stearate did not negatively influence disintegration time, with an exception of the mixture of Starch 1500 and Pharmatosa DCL 15 1:3. An addition of the model active ingredient ascorbic acid decreased the strength of the compacts and shortened the disintegration time in all tableting materials tested.

Key words:
Starch 1500 – Pharmatosa DCL 15 – magnesium stearate – ascorbic acid – tensile strength of tablets – disintegration time of tablets


Autoři: J. Mužíková;  E. Moučková
Působiště autorů: Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra farmaceutické technologie
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2006; 55, 236-241
Kategorie: Původní práce

Souhrn

V práci je studována pevnost a doba rozpadu výlisků z přímo lisovatelného škrobu Starch 1500 a jeho směsí s přímo lisovatelnou laktosou Pharmatosou DCL 15 v různém poměrném zastoupení v závislosti na přídavku mazadla stearanu hořečnatého a modelové účinné látky kyseliny askorbové. Studovaná suchá pojiva se liší mechanizmem lisování, a tedy i citlivostí na přídavek mazadla, která se projevuje snížením pevnosti výlisků, dále také mechanizmem rozpadu výlisků. Studované směsi látek byly v poměrném zastoupení 1:3, 1:1 a 3:1. Použitá koncentrace mazadla stearanu hořečnatého byla 0,4 %, kyseliny askorbové 50 %. Práce potvrdila a kvantitativně zhodnotila citlivost přímo lisovatelného škrobu na přídavek stearanu hořečnatého. Vyšší podíl přímo lisovatelné laktosy ve směsi snižoval citlivost tabletoviny na přídavek mazadla a zkracoval dobu rozpadu. Přítomnost stearanu dobu rozpadu negativně neovlivnila s výjimkou směsi Starch 1500 a Pharmatosa DCL 15 1:3. Přídavek modelové účinné látky kyseliny askorbové snížil pevnost výlisků a zkrátil dobu rozpadu v případě všech testovaných tabletovin.

Klíčová slova:
Starch 1500 – Pharmatosa DCL 15 – stearan hořečnatý – kyselina askorbová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu tablet


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 5

2006 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#