#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studium vlastností tablet ze směsí přímo lisovatelného škrobu a přímo lisovatelného laktitolu


A study of the properties of tablets from the mixtures of directly compressible starch and directly compressible lactitol

The paper deals with the evaluation of tablets from the mixtures of directly compressible starch Starch 1500® and directly compressible lactitol Lacty®-Tab in a ratio of 3:1 and 1:1. The examination included the tensile strength and disintegration time of tablets in dependence on compression force, addition of two concentrations of sodium stearyl fumarate (Pruv) as the lubricant, and a 50% content of the model active ingredient acetylsalicylic acid. Tensile strength of tablets increased with compression force and the effect of Pruv decreased it in both mixtures. Tablets from the mixture of dry binders in a ratio 1:1 without the lubricant possessed highest values of tensile strength. After an addition of the lubricant, no statistically significant difference was found in this mixture between interventions of 0.5 and 1% Pruv concentrations into strength. Disintegration time increased with compression force; it was the shortest in tablets with 1% Pruv in the case of the mixture of Starch 1500 and lactitol 3:1; in the case of the mixture 1:1 it was the longest. Tablets containing acetylsalicylic acid possessed higher values of tensile strength in the case of the mixture of dry powders in a ratio of 1:1, the strength decreasing with increasing Pruv concentration. Tablets from this mixture also possessed a longer period of disintegration time which increased with increasing Pruv concentration.

Key words:
Starch 1500® – Lacty®-Tab – sodium stearyl fumarate – acetylsalicylic acid – tensile strength of tablets – disintegration time


Autoři: J. Mužíková;  J. Vajglová
Působiště autorů: Hradec Králové, Czech Republic ;  Department of Pharmaceutical Technology, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2007; 56, 183-189
Kategorie: Původní práce

Souhrn

Práce se zabývá hodnocením výlisků ze směsí přímo lisovatelného škrobu Starch 1500 a přímo lisovatelného laktitolu Lacty-Tabu v poměru 3:1 a 1:1. Studovala se pevnost tablet v tahu a doba rozpadu v závislosti na lisovací síle, přídavku dvojí koncentrace stearylfumarátu sodného (Pruvu) jako mazadla a 50% obsahu modelové účinné látky kyseliny acetylsalicylové. Pevnost tablet rostla s lisovací silou, vlivem Pruvu se snížila u obou směsí. Výlisky ze směsi suchých pojiv v poměru 1:1 bez mazadla byly nejpevnější, po přídavku mazadla nebyl u této směsi statisticky významný rozdíl mezi zásahem 0,5 a 1% koncentrace Pruvu do pevnosti. Doba rozpadu rostla s lisovací silou, u výlisků s 1% Pruvu byla v případě směsi Starch 1500 a laktitol 3:1 nejkratší, v případě směsi 1:1 byla Adresa pro nejdelší. Výlisky s kyselinou acetylsalicylovou byly pevnější v případě směsi suchých pojiv v poměru 1:1, pevnost klesala s rostoucí koncentrací Pruvu. Tablety z této směsi měly také delší dobu rozpadu, která rostla s rostoucí koncentrací Pruvu.

Klíčová slova:
Starch 1500® - Lacty®-Tab – stearylfumarát sodný – kyselina acetylsalicylová – pevnost tablet v tahu – doba rozpadu


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 4

2007 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková, Ph.D.

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#