#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitaminy v topických magistraliter přípravcích – co je důležité vědět pro praxi?

10. 10. 2024

Magistraliter příprava umožňuje individuální přístup k léčbě kožních onemocnění. Jako léčiva se používají i vitaminy A, E a B5, a proto se dnešní článek zaměřuje především na farmakotechnologické aspekty, dostupnost na trhu i očekávané účinky těchto látek v topických přípravcích.

Vitamin A

Jako vitamin A se označuje skupina retinoidů rozpustných v tucích, které regulují růst a diferenciaci mnoha typů buněk v kůži. V poraněné tkáni stimulují epidermální obrat, zvyšují rychlost reepitelizace a obnovu důležitých struktur. Kyselina retinová jako jeden z aktivních metabolitů podporuje produkci kolagenu typu I a reguluje kmenové buňky vlasových folikulů i melanocytů.

Článek v Českém lékopisu popisuje Vitaminum A densatum oleosum jako žlutohnědý koncentrovaný roztok syntetického etheru retinolu ve vhodném rostlinném oleji. V současné době tato látka není v Česku dostupná na trhu jako surovina pro magistraliter přípravu. Dostupný je pouze syntetický derivát retinolu – tretinoin, který se kombinuje s antibiotiky a indikuje k léčbě akné.

Stabilnější ethery retinolu – retinol-palmitát a acetát – se používají v registrovaných léčivých přípravcích místo čistého retinolu hlavně díky své odolnosti vůči oxidaci a rozkladu.

Vitamin E

Pro zvýšení stability a prostupnosti do hlubších vrstev epidermis se komerčně i jako farmaceutická surovina využívá syntetický ester tokoferol-α-acetát, který však nemá totožnou biologickou aktivitu jako přírodní směs tokoferolů. K hydrolytickému štěpení esterové vazby a uvolnění fenolové skupiny dochází v kůži jen velmi pomalu, a modifikace na tokoferylacetát tak v podstatě znemožňuje tokoferolu být zcela funkčním antioxidantem, a to i v případě jeho použití jakožto pomocné látky.

Tocoferoli alfa acetas pro magistraliter přípravu je čirá slabě zelenožlutá viskózní olejovitá kapalina prakticky nerozpustná ve vodě, ale dobře rozpustná v 96% etanolu, neomezeně se mísí s rostlinnými oleji a tekutým parafínem.

I když je acetát ve srovnání s čistými tokoferoly stabilnější vůči působení vzdušného kyslíku, světla a těžkých kovů, je vhodné jej chránit před světlem a vyhnout se možným nekompatibilitám, například s ionty stříbra, mědi nebo železa.

Lipofilní vlastnosti předurčují vitamin E k použití v olejích a alkoholových vehikulech, proto se pro dermatologické indikace zapracovává do mastí, krémů, past, olejových či tekutých emulzí, v kosmetických přípravcích pak do podoby sér nebo tonik. Používané koncentrace se pohybují v rozmezí 0,2–2 %.

Přípravky s obsahem tokoferol acetátu jsou doporučovány k podpoře epitelizačních procesů během hojení ran, zmírnění erytému a otoku při fotodermatitidách a jako emoliencia u stavů se suchou kůží.

Vitamin B5

Dexpanthenol (provitamin B5) je pravotočivý alkoholový derivát kyseliny pantothenové. I když se na ni v buňkách znovu oxiduje, z technologického hlediska vykazuje lepší stabilitu a vstřebatelnost. Do lékáren se dodává jako čirá nebo světle žlutá vysoce viskózní kapalina, která má sice hygroskopické vlastnosti, ve vodě, ethanolu a propylenglykolu se však rozpouští velmi pomalu. Práce s čistou lepivou hmotou bývá problematická, přesto by se neměla zahřívat ani intenzivněji míchat, protože by vznikala nežádoucí pěna.

Pro zjednodušení přípravy je výhodné použít méně viskózní 50% zásobní roztok dexpanthenolu. Jeho mírně modifikované složení (s navýšením množství kyseliny citronové) vychází z Deutscher Arzneimittel-Codex/Neues Rezeptur-Formularium (DAC/NRF) a konkrétní postup přípravy je nově publikován na webových stránkách iplprecept.cz.

Optimální stabilitu vykazuje dexpanthenol ve vodných roztocích s pH 6. V některých recepturách na topické přípravky se lze setkat s přídavkem kyseliny citronové s cílem snížit hodnotu pH přibližně na 4, a posílit tak přirozeně kyselý povrch kůže. Do polotuhých přípravků se dá zapracovat také s pomocí komerčního základu, který je kompatibilní s látkami hydrofilní i lipofilní povahy.

magistraliter přípravě se dexpanthenol využívá jako součást mastí, krémů, gelů, vodných roztoků a emulzí nejčastěji v koncentracích 2–5 %. Má emolientní účinky, zlepšuje hydrataci stratum corneum a snižuje transepidermální ztrátu vody. Při hojení ran stimuluje proces epitelizace, granulace a zmírňuje svědění.

Závěr

Vitaminy k topickému použití se mnohem častěji vyskytují v registrovaných léčivých přípravcích a kosmetice než v magistraliter přípravcích. Důvodem jsou mnohem sofistikovanější metody výroby (mikronizace, lyofilizace, nanotechnologie), které zajišťují stabilitu a účinnost, a také nedostupnost mnohých vitaminů jako farmaceutických substancí. Přesto individuální příprava zůstává nenahraditelná v případech, kdy je potřeba přesně přizpůsobit složení přípravku konkrétním potřebám pacienta.

(zemt)

Zdroje:
1. Vitaminum A densatum oleosum. Český lékopis. Dostupné na: www.lekopis.cz/Kap_6_1_Vitaminum_A_densatum_oleosum.htm
2. Tocoferoli alfa RRR acetas. Český lékopis. Dostupné na: www.lekopis.cz/Kap_6_1_Tocoferoli_alfa_acetas.htm
3. Pielorz D. Witaminy w recepturze – jakie niezgodności z ich udziałem mogą się pojawić? Receptura.pl, 2024 Apr 29. Dostupné na: https://receptura.pl/witaminy-w-recepturze-jakie-niezgodnosci-z-ich-udzialem-moga-sie-pojawic
4. Sales de Oliveira Pinto C. A., Azevedo Martins T. E., Miliani Martinez R. et al. Vitamin E in human skin: functionality and topical products. Biochemistry. IntechOpen 2021, doi: 10.5772/intechopen.98336.
5. Zásobní roztok dexpanthenolu 50% 100 g (NRF). Elektronický receptář individuálně připravovaných léčivých přípravků IPLP. Česká lékarnická komora, 2022. Dostupné na: https://iplprecept.cz/prescription/zsobn_roztok_dexpanthenolu_50_100_g_nrf
6. Negt A. Dexpanthenol – auf den pH-Wert achten. Apotheke Adhoc, 2021 Jun 22. Dostupné na: www.apotheke-adhoc.de/nachrichten/detail/pta-live/dexpanthenol-auf-den-ph-wert-achtenglasklar-und-zaeh
7. Proksch E., de Bony R., Trapp S., Boudon S. Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article. J Dermatol Treat 2017; 28 (8): 766–773, doi: 10.1080/09546634.2017.1325310.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#