#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SCIG pro spokojenější pacienty s PID

11. 10. 2024

Pro pacienty s primárními a sekundárními imunodeficiencemi je substituční léčba imunoglobuliny mnohdy každodenní součástí života. V současné době jsou dostupné přípravky k subkutánnímu i intravenóznímu podání. Proč volit subkutánní imunoglobulinové (SCIG) formulace?

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

  

Subkutánní substituce imunoglobulinu G 

Primární imunodeficience (PID) postihuje 1 z 2000 narozených dětí. Odhaduje se, že nedostatek protilátek způsobený sekundárními imunodeficiencemi (SID) je až 30× častější než primární deficit. Pro tyto pacienty je substituční léčba imunoglobulinem G dlouhodobou, mnohdy celoživotní součástí terapie. 

Již několik let jsou dostupné imunoglobuliny ve formě nejen pro intravenózní (i.v.), ale i pro subkutánní (s.c.) aplikaci. Výsledky klinických studií ukazují, že s.c. a i.v. podávání léků má při dlouhodobé léčbě imunologických a autoimunitních onemocnění podobnou klinickou účinnost, a proto lze při volbě terapeutické modality upřednostnit individuální preference pacienta.

Preference pacientů ve prospěch s.c. podání

Na preference pacientů se zaměřila také recentně publikovaná metaanalýza zahrnující celkem 37 studií hodnotících mimo jiné spokojenost s léčbou a kvalitu života související se zdravím (HRQoL − health-related quality of life). 

Pacienti, kteří mají zkušenosti s domácím subkutánním i nemocničním podáváním imunoglobulinů nebo biologickou léčbou v indikaci autoimunitního onemocnění či PID, silně preferovali s.c. před i.v. podáním − celkem 82 % bylo ve prospěch subkutánní léčby (95% interval spolehlivosti [CI] 75–89 %). Konkrétně ve skupině pacientů s PID upřednostňovalo s.c. léčbu 80 % nemocných (95% CI 64–94 %), ve skupině s autoimunitními onemocněními to bylo až 83 % (95% CI 73–92 %). 

Jistě není překvapením, že 84 % pacientů preferovalo možnost podání léků doma před léčbou v nemocnici, a to především z důvodu většího pohodlí. 

Inovativní 20% formulace Xembify

Inovativní 20% koncentrát normálního lidského IgG (IGSC-C 20%) se připravuje z plazmy dárců pomocí frakcionace ethanolem za studena a srážení kaprylátem s následnou ultrafiltrací. Poté se purifikuje pomocí aniontově výměnné chromatografie, čímž je dosaženo nejméně 98% čistoty preparátu. Přípravek IGSC-C 20% je bioekvivalentní se stejným způsobem připravovaným 10% koncentrátem pro intravenózní podání, a to s podobným bezpečnostním profilem a snášenlivostí. Koncentrace proteinu byla zvýšena z 10 na 20 %, s cílem dosáhnout menšího objemu jednotlivých dávek a rychlejšího podání. 

Léčivý přípravek Xembify, který obsahuje lidský imunoglobulin G, je určený k substituční léčbě dospělých, dětí a dospívajících se syndromy PID a některými typy SID (hypogamaglobulinémie u nemocných s chronickou lymfocytární leukémií /CLL/, mnohočetným myelomem /MM/ nebo u nemocných před alogenní transplantací hematopoetických kmenových buněk a po ní). Tato formulace poskytuje flexibilní možnost léčby (denně, týdně, 1× za 2 týdny) a nabízí pacientům spolehlivou ochranu proti infekcím v preferované subkutánní formě podávané v pohodlí domova.

(lexi)

Zdroje:
1. Alonso W., Vandenberg P., Lang J. et al. Immune globulin subcutaneous, human 20% solution (Xembify®), a new high concentration immunoglobulin product for subcutaneous administration. Biologicals 2020; 64: 34–40, doi: 10.1016/j.biologicals.2020.01.004. 
2. Bril V., Lampe J., Cooper N. et al. Patient-reported preferences for subcutaneous or intravenous administration of parenteral drug treatments in adults with immune disorders: a systematic review and meta-analysis. J Comp Eff Res 2024 Sep; 13 (9): e230171, doi: 10.57264/cer-2023-0171.
3. Grifols begins European launch of XEMBIFY® in Spain to treat immunodeficiencies. Grifols, 26. 6. 2023. Dostupné na: www.grifols.com/en/view-news/-/news/grifols-begins-european-launch-of-xembify-in-spain-to-treat-immunodeficiencies
4. SPC Xembify. Dostupné na: https://prehledy.sukl.cz/prehledy/v1/dokumenty/68883



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#