#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co obsahují nové pokyny WHO pro dozor nad antibiotickou rezistencí?

20. 8. 2024

Světová zdravotnická organizace (WHO) zveřejnila v květnu 2024 aktualizovaný seznam prioritních bakteriálních patogenů (BPPL), který zahrnuje 15 rodin bakterií s rezistencí vůči antibiotikům. Doporučuje vývoj nových léčebných postupů k zastavení šíření antimikrobiální rezistence (AMR).

Antimikrobiální rezistence (AMR) je jednou z největších globálních hrozeb pro veřejné zdraví. Odhaduje se, že v roce 2019 byla bakteriální AMR přímo zodpovědná za 1,27 milionu celosvětových úmrtí. „Od vydání prvního seznamu prioritních bakteriálních patogenů v roce 2017 se hrozba AMR zintenzivnila. Narušuje tak účinnost mnoha antibiotik, a ohrožuje tak výdobytky moderní medicíny,“ uvedla zástupkyně generálního ředitele WHO pro antimikrobiální rezistenci dr. Yukiko Nakatani.

   

Změny mezi seznamy 2017 a 2024

V BPPL 2024 bylo odstraněno pět kombinací patogen-antibiotikum, které byly zahrnuty do BPPL 2017, a přidány 4 nové kombinace. Skutečnost, že Enterobacterales, rezistentní vůči cefalosporinům 3. generace, jsou uvedeny jako samostatná položka v kritické prioritní kategorii, zdůrazňuje zátěž, jakou představují, a potřebu cílených intervencí, zejména v zemích s nízkými a středními příjmy.

Naproti tomu přesun Pseudomonas aeruginosa (CRPA) rezistentní na karbapenem z kritické kategorie do kategorie s vysokou prioritou v BPPL 2024 odráží nedávné zprávy o celosvětovém poklesu její rezistence.

Kritická priorita

Zahrnuje bakteriální kmeny, které představují hlavní celosvětové hrozby s vysokou zátěží a schopností šíření rezistence na další bakterie:

  • Acinetobacter baumannii rezistentní na karbapenem
  • Enterobacterales rezistentní na cefalosporiny 3. generace
  • Enterobacterales rezistentní na karbapenem
  • Mycobacterium tuberculosis rezistentní na rifampicin 
     

Vysoká priorita

Zahrnuje významné problematické kmeny ve zdravotnických zařízeních a výjimečné kmeny s multiantimikrobiální rezistencí ohrožující veřejné zdraví:

  • Salmonella Typhi rezistentní na fluorochinolony
  • Shigella spp. rezistentní na fluorochinolony
  • Enterococcus faecium rezistentní na vankomycin
  • Pseudomonas aeruginosa rezistentní na karbapenem
  • netyfoidní Salmonella rezistentní na fluorochinolony
  • Neisseria gonorrhoeae rezistentní na cefalosporiny 3. generace anebo fluorochinolony
  • Staphylococcus aureus rezistentní na meticilin
     

Střední priorita

Zahrnuje patogeny vyžadující zvýšenou pozornost, zvláště u vulnerabilní populace (pediatrická populace, jedinci vysokého věku):

  • streptokoky skupiny A rezistentní na makrolidová antibiotika
  • Streptococcus pneumoniae rezistentní na makrolidová antibiotika
  • Haemophilus influenzae rezistentní na ampicilin
  • streptokoky skupiny B rezistentní na penicilin
     

Změny od roku 2017 odrážejí dynamickou povahu AMR a vyžadují „zásahy na míru“. Je tedy třeba zohledňovat i regionální rozdíly v distribuci patogenů a zátěži AMR. Například Mycoplasma genitalium odolná vůči antibiotikům, která není v aktuálním seznamu zahrnuta, může v některých částech světa představovat velký problém.

   

(jas)

Zdroje:
1. Antimicrobial Resistance Collaborators. Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. Lancet 2022; 399 (10325): 629–655, doi: 10.1016/S0140-6736(21)02724-0.
2. WHO updates list of drug-resistant bacteria most threatening to human health. WHO, 2024 May 17. Dostupné na: www.who.int/news/item/17-05-2024-who-updates-list-of-drug-resistant-bacteria-most-threatening-to-human-health



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#