Protektivní efekt flavonoidů osajinu a pomiferinu na ischémii – reperfuzi srdce
Protective Effects of the Flavonoids Osajin and Pomiferin on Heart Ischemia – Reperfusion
The study was undertaken to evaluate the cardioprotective potential of the flavonoids osajin and pomiferin against ischemia-reperfusion induced injury in rat hearts as a model of antioxidant-based composite therapy. Studies were performed with isolated, modified Langendorff-perfused rat hearts and ischemia of the heart was initiated by stopping the coronary flow for 30 min followed by 60 min of reperfusion (14 ml.min⁻¹). Wistar rats were divided into four groups. The treated groups received osajin or pomiferin (5 mg/kg/day in 0.5% Avicel), the placebo group received only 0.5 Avicel; the intact group was left without any applications. Biochemical indicators of oxidative damage – malondialdehyde, superoxide dismutase, glutathione peroxidase, total antioxidant activity in serum and the myocardium have been evaluated. We also examined the effect of osajin and pomiferin on cardiac function: left ventricular end-diastolic pressure, left ventricular pressure, and peak positive dP/dt. Our results demonstrate that the flavonoids osajin and pomiferin attenuate the myocardial dysfunction provoked by ischemia-reperfusion. This was confirmed by an increase in both the antioxidant enzyme values and the total antioxidant activity. The cardioprotection provided by osajin and pomiferin treatment results from the suppression of oxidative stress and correlates with the improved ventricular function.
Key words:
Maclura pomifera – flavonoids osajin and pomiferin – heart ischemia-reperfusion – free oxygen radicals
Autoři:
J. Nečas 1; L. Bartošíková 1; T. Florian 1; J. Klusáková 3; V. Suchý 2; Naggar E. M. B. 1; E. Janoštíková 1; T. Bartošík 4; M. Lišková 2
Působiště autorů:
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav humánní farmakologie a toxikologie
1; Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Farmaceutická fakulta, Ústav přírodních léčiv
2; Masarykova univerzita Brno, Lékařská fakulta, I. patologicko-anatomický ústav
3; Úrazová nemocnice, Brno
4
Vyšlo v časopise:
Čes. slov. Farm., 2006; 55, 168-174
Kategorie:
Původní práce
Souhrn
Studie se zabývá kardioprotektivním potenciálem flavonoidů osajinu a pomiferinu na modelu izolovaného perfundovaného myokardu v podmínkách ischemicko-reperfuzního poškození. Studie byla provedena na 40 izolovaných srdcích laboratorního potkana, které byly perfundovány modifikovanou metodou dle Langendorffa. Po stabilizační, 10 minutové fázi (koronární perfuze 14 ml.min⁻¹) byla navozena ischémie srdce zástavou perfuze na dobu 30 minut, poté následovala reperfuze na dobu 60 minut (průtok 14 ml.min⁻¹). Zvířata byla rozdělena do 4 skupin (n=10). První skupina – léčená (osajin 5 mg/kg v 0,5% Avicelu); druhá skupina léčená (pomiferin 5 mg/kg v 0,5% Avicelu); placebo skupina (0,5% Avicel); intaktní skupina – bez aplikace. Látky byly podávány v jedné denní dávce, perorálně, gastrickou sondou, po dobu 15 dnů. Sledovány byly biochemické indikátory oxidativního poškození: malondialdehyd, superoxid dismutasa, glutathion peroxidasa, celková antioxidační kapacita v séru, respektive v myokardu. Dále byly sledovány srdeční funkce: end-diastolický tlak v levé komoře, tlak v levé komoře a kontraktilita. Výsledky dokazují, že osajin i pomiferin zmírní dysfunkce myokardu provokované navozenou ischémií – reperfuzí. Tuto skutečnost potvrzuje vzestup hladin antioxidačních enzymů a celkové antioxidační kapacity v séru. Kardioprotekce podávanými flavonoidy rezultuje ze suprese oxidativního stressu a koreluje se zachováním ventrikulární funkce izolovaného srdce.
Klíčová slova:
Maclura pomifera – flavonoid osajin a pomiferin – ischémie - reperfuze srdce – volné kyslíkové radikály
Štítky
Farmacie FarmakologieČlánek vyšel v časopise
Česká a slovenská farmacie
2006 Číslo 4
- Antibiotika na nachlazení nezabírají! Jak můžeme zpomalit šíření rezistence?
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
- Jak a kdy u celiakie začíná reakce na lepek? Možnou odpověď poodkryla čerstvá kanadská studie
Nejčtenější v tomto čísle
- Inhibítory enzýmu konvertujúceho angiotenzín
- Naftochinony – biosyntéza, výskyt a metabolismus v rostliná
- Vlastnosti benzethonium chloridu v micelárních roztocích a vliv přídavku chloridu sodného
- Protektivní efekt flavonoidů osajinu a pomiferinu na ischémii – reperfuzi srdce