#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Čokoláda podávaná v malých dávkách neškodí. Vědecky prokázáno!

15. 10. 2024

Zdálo by se logické, že vzhledem k vysokému obsahu cukru a tuku konzumace čokolády zdraví příliš neprospívá. Je však také známo, že syrové kakaové boby obsahují řadu biologicky aktivních prospěšných látek. Jak to tedy je? Čokoládu jíst, či nejíst?

Jak čokoláda ovlivňuje náladu? 

Systematický přehled z roku 2013 analyzoval výsledky 8 studií, které se zabývaly vlivem konzumace čokolády na kognitivní procesy a náladu. Celkem 3 studie prokázaly jasný účinek kakaových flavonoidů a methylxantinu na zlepšení kognitivních procesů. Ve 2 studiích sice nebyly pozorovány změny chování, ale docházelo ke změnám ve vzorcích mozkové aktivity. Čokoláda pak pozitivně ovlivňovala náladu účastníků celkem 5 studií. Nebylo přitom jasné, zda je to výsledkem senzorických vlastností čokolády nebo farmakologickou aktivitou látek v ní obsažených.

Kakao totiž obsahuje nejméně 2 psychoaktivní chemikálie, tedy sloučeniny s potenciálem ovlivňovat nervovou soustavu schopné prostupovat hematoencefalickou bariérou. Theobromin se vyskytuje také v čaji, kde přispívá k jeho hořké chuti. Kofein je známý stimulant obsažený v kávových zrnech. Obě tyto látky ze skupiny purinů mají návykový potenciál.

Tradiční všelék v moderní studii

Použití „pokrmu bohů“ v průběhu historie sahalo od léčby nervového systému (stimulace apatických pacientů), anémie či souchotin přes zlepšení zažívání nebo zvýšení produkce mléka kojících matek až po terapii sníženého libida.

Nedávno byla publikována japonská studie se 104 dobrovolníky středního věku (40–60 let, 52 mužů), ve které polovina účastníků pojídala 5 čtverečků čokolády se 72 % kakaa denně po dobu 28 dnů. Kontrolní skupina během těchto 4 týdnů čokoládu nejedla. Konzumace čokolády snižovala mentální a fyzickou únavu a zlepšovala vitalitu, exekutivní funkce, paměť a objem šedé hmoty mozkové.

Čokoláda a kardiovaskulární systém

Florentinský kodex z roku 1590 doporučoval směs kakaových bobů, kukuřičné mouky a byliny tlacoxochitl (kaliandra – keř z čeledi bobovité) pro léčbu slabosti srdce. I podle výsledků některých současných výzkumů se zdá, že by kakao opravdu mohlo mít příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Intervenční studie se zdravými dobrovolníky i lidmi s metabolickými dysfunkcemi naznačují, že kakao zlepšuje krevní tlak, agregaci krevních destiček a funkci endotelu. Není však mnoho informací o tom, které individuální komponenty jsou za tyto účinky zodpovědné a jaké jsou jejich potenciální interakce.

Nedávno byla publikována velká mendelovská randomizační analýza, která korelovala konzumaci čokolády s kardiovaskulárními onemocněními a využívala přitom veřejně dostupná data z genomových studií. Pro jednotlivé choroby se počty případů pohybovaly v rozsahu 9–92 tisíc, počet kontrol byl nejméně 265 tisíc. Konzumace tmavé čokolády byla podle tohoto modelu spojena se sníženým rizikem esenciální hypertenze a pravděpodobně i s nižším rizikem žilní tromboembolie.

Lék, nebo jed? Jak pro koho…

Je dobře známo, že požití kofeinu nebo theobrominu je velmi toxické pro domácí zvířata. Zvláště ohrožení jsou psi, u kterých může hořká čokoláda vyvolat rozrušení, svalové křeče a někdy i záchvaty. Pokud pes požije větší množství kakaa, dochází k poruchám srdečního rytmu, které mohou být fatální.

U lidí sice konzumace čokolády fatální nebývá, ale přesto může způsobovat problémy. Čokoláda je zdrojem šťavelanu, který je hlavní složkou ledvinových kamenů. Někdy se proto nemocným s rekurentními ledvinovými kameny doporučuje čokoládu a další potraviny s vysokým obsahem oxalátu, jako je například rebarbora či špenát, ze stravy vynechat.

Čokoláda také obsahuje velké množství purinů, odbourávaných na kyselinu močovou. Usazování krystalků této látky v kloubech způsobuje dnu, proto se ani pacientům s touto nemocí konzumace této sladkosti nedoporučuje.

Všeho s mírou

Podle vědeckých poznatků se zdá, že sníst denně 20–30 g tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa a minimem dalších příměsí by oproti pojídání mléčné či bílé čokolády mohlo vést k většímu přínosu pro naše zdraví, stejně jako k lepší náladě. S klidem si proto užijte svou denní dávku potěšení. Jen se o ni nedělte se svým psem!

(este)

Zdroje:
1. Scholey A., Owen L. Effects of chocolate on cognitive function and mood: a systematic review. Nutr Rev 2013; 71 (10): 665–681, doi: 10.1111/nure.12065.
2. Nemoto K., Kokubun K., Ogata Y. et al. Dark chocolate intake may reduce fatigue and mediate cognitive function and gray matter volume in healthy middle-aged adults. Behav Neurol 2022; 2022: 6021811, doi: 10.1155/2022/6021811.
3. Dillinger T. L., Barriga P., Escárcega S. et al. Food of the gods: cure for humanity? A cultural history of the medicinal and ritual use of chocolate. J Nutr 2000; 130 (8S Suppl): 2057S–2072S, doi: 10.1093/jn/130.8.2057S.
4. Kerimi A., Williamson G. The cardiovascular benefits of dark chocolate. Vascul Pharmacol 2015; 71: 11–15, doi: 10.1016/j.vph.2015.05.011.
5. ČSL JEP. Obezita a dna. Národní zdravotnický informační portál 2024. Dostupné na: https://www.nzip.cz/clanek/739-obezita-a-dna
6. Baumgardt D. Eating some chocolate really might be good for you – here’s what the research says. The Conversation 2024 Mar 27. Dostupné na: https://theconversation.com/eating-some-chocolate-really-might-be-good-for-you-heres-what-the-research-says-226759



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#