#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vše, co potřebujete vědět o vších (nejen) se začátkem školního roku

8. 9. 2019

Návrat do škol a školek s sebou kromě řady radostí a starostí přináší i jednu nepříjemnost − tu a tam se mezi dětmi objeví vši. Maminky přitom často uklidní informace, že vši nijak nesouvisejí se špinavými vlasy, jsou poměrně běžnými parazity a přenášejí se pouze přímým kontaktem, hlava u hlavy.

U dětí se setkáváme prakticky výhradně se vší dětskou, která se objevuje ve vlasech. Tento asi 3 mm velký hmyz žije zhruba měsíc a samice během této doby nakladou až 50 vajíček (hnid), jež nalepí na vlasy.

Jak poznat vši

Nejdříve si obvykle všimneme hnid, které jsou asi 1 mm velké, bílé, případně hnědé a na rozdíl od lupů drží pevně ve vlasech. U dětí můžeme pozorovat následující příznaky:

  • svědění hlavy;
  • s tím související škrábance na vlasové části hlavy, neklid, nervozitu;
  • pocit, že se ve vlasech něco hýbe.

Jak se vší zbavit

Při výskytu vší není třeba jít hned k lékaři a dotyčný ani nemusí zůstávat v izolaci. Je však vhodné upozornit ostatní v kolektivu a zkontrolovat všechny členy domácnosti, čepice a ložní prádlo. Léčbu rozhodně není dobré odkládat.

Mokré česání

Tento postup by měl být metodou první volby. Vlasy se umyjí běžným šamponem, přidá se dostatek kondicionéru a pečlivě se pročešou od kořínků ke konečkům, nejlépe pomocí velmi hustého hřebene („všiváček“), který se často prodává spolu se speciálním šamponem. U krátkých vlasů je třeba česání věnovat alespoň 10 minut, u dlouhých či kudrnatých až půl hodiny. Opakuje se v den 1, 5, 9, 13 a 17, aby byly zachyceny i nově vylíhlé vši.

Šampony proti vším

Těchto přípravků existuje hned několik různých druhů, ale může se stát, že některý z nich nebude v konkrétním případě účinkovat. V tom případě je třeba zkusit preparát s jiným složením. V současnosti se doporučují spíše šampony na přírodní bázi:

  • Paranit: Nechat 10 minut účinkovat, opláchnout a po 7 dnech zopakovat.
  • Všiven: Balzám má působit alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc, následně se vlasy umyjí šamponem Všiven a postup se opakuje každé 2−3 dny alespoň 2 týdny.
  • LiQuido: Sérum se nechá působit až 30 minut, opláchne se, umyje běžným šamponem a následně šamponem LiQuido, který se nechá působit 5−10 min. Opakovat 3× za 5−7 dní.
  • Capissan Forte: Doporučuje se používat denně.
  • Pedicul Hermal: Nechat 10 minut účinkovat, opláchnout a po 8 dnech zopakovat.
  • Predator Parazit: Stejně jako sérum + šampon LiQuido.
  • Parasidose: Nanese se na 45 minut na vlasy a důkladně vymyje.

Prevence

Některé zdroje uvádějí, že prevence není možná ani vhodná z důvodu možného podráždění pokožky hlavy, jiní autoři doporučují silice (tea tree olej, eukalyptus, levandule) nebo preventivní používání zmíněných šamponů, např. Capissan Forte.

(mir)

Zdroj: Head lice and nits. NHS, 2018 Jan 10. Dostupné na: www.nhs.uk/conditions/head-lice-and-nits



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#