#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčivé přípravky autorizované pro použití v EU – září 2024

21. 10. 2024

Zpravidla každý měsíc zveřejňuje Evropská léková agentura (EMA) vybrané informace související s řadou sledovaných humánních léčiv. Následující výňatek ze zářijového newsletteru představuje 2 recentně schválené léčivé přípravky, jeden ze skupiny antitrombotik a druhý ze skupiny monoklonálních protilátek.

EMA informovala v zářijovém vydání o 2 nově schválených léčivých přípravcích (LP) z následujících skupin:

  • antitrombotika, enzymy (LP Adzynma)
  • cytostatika a imunomodulační léčiva, cytostatika, monoklonální protilátky a konjugáty protilátka−léčivo (LP Avzivi)

Uvedeným léčivým přípravkům byl schválen vstup na trh všech členských států EU. V zemích EU, v nichž budou tyto LP uvedeny na trh, budou obchodovány pod stejným názvem, registračním číslem, strukturou a zněním SPC a příbalovou informací.

     

Adzynma (rADAMTS13) 

Tento léčivý přípravek se statusem orphan slouží jako enzymová substituční terapie (ERT) indikovaná k léčbě deficitu ADAMTS13 u všech věkových skupin pacientů s vrozenou trombotickou trombocytopenickou purpurou (cTTP). 

cTTP je onemocnění způsobené mutacemi v genu ADAMTS13, které se projevuje akutními epizodami, při nichž dochází k trombóze v malých krevních cévách v celém těle, dále trombocytopenií, v důsledku podkožního krvácení purpurou a v neposlední řadě i hemolytickou anémií způsobující únavu, slabost a dušnost. 

rADAMTS13 je rekombinantní forma endogenního enzymu ADAMTS13, což je plazmatická zinková metaloproteáza, která reguluje aktivitu von Willebrandova faktoru (vWF) jeho štěpením na menší jednotky, čímž snižuje jeho sklon k tvorbě mikrotrombů. U pacientů s cTTP tak sníží spotřebu trombocytů a trombocytopenii.

Účinnost a bezpečnost přípravku byly hodnoceny v jedné hlavní studii, v níž bylo jeho užívání spojeno s méně častým výskytem příznaků, jako jsou trombocytopenie a mikroangiopatická hemolytická anémie.

   

Avzivi (bevacizumab) 

Biosimilární léčivý přípravek Avzivi je za blíže specifikovaných podmínek indikovaný k léčbě dospělých pacientů s různými karcinomy (kolorekta, prsu, plic či gynekologickými).

Účinná látka bevacizumab je protein s vazbou na vaskulární endotelový růstový faktor (VEGF), který je klíčovým mediátorem procesu vaskulogeneze a angiogeneze. Popsaná vazba na VEGF mimo jiné vede k regresi nádorové cévní sítě a brání vzniku nových nádorových cév, a tím pádem inhibuje růst nádoru. 

   

(lexi)

Zdroje:
1. EMA. Human medicines highlights. European Medicines Agency, 2024 Sep 17. Dostupné na: https://ec.europa.eu/newsroom/ema/newsletter-archives/55711
2. SPC Adzynma. Dostupné na: www.ema.europa.eu/cs/documents/product-information/adzynma-epar-product-information_cs.pdf
3. SPC Avzivi. Dostupné na: www.ema.europa.eu/cs/documents/product-information/avzivi-epar-product-information_cs.pdf



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#