#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Na co myslet při balení lékárničky na dovolenou? Praktické rady a tipy nejen pro lékárníky

20. 6. 2024

Lékárníci, léto je za dveřmi! Nezapomeňte při plánování svých dovolených myslet na dobře vybavenou cestovní lékárničku. Ať už se chystáte k moři, do hor nebo do exotické destinace, přizpůsobte její vybavení možným problémům, které vás mohou potkat. Přinášíme nejen přehled základních léků a zdravotnických prostředků, ale i pár užitečných doporučení pro cestování s léky. Pomozte i svým pacientům sestavit lékárničku na míru a přispějte k dovolené bez starostí.

Základní kámen

Mezi naprosté základy patří léky proti horečce a bolesti. Horečka může vést ke ztrátě tekutin, což je rizikové zvláště u dětí a starších pacientů. Dehydratace často vzniká i v důsledku průjmového onemocnění nebo intenzivního fyzického výkonu, zejména v horkém a vlhkém prostředí. Proto se vyplatí přibalit i rehydratační roztok, prášek pro jeho přípravu nebo alespoň šumivé tablety s obsahem minerálních látek.

Mám průjem/zácpu…

Samotný průjem řešíme podle předpokládané etiologie. První volbou jsou mukoprotektivní látky (tanát želatiny) a adsorbencia (carbo activatus, diosmektit), u virových průjmů doprovázených řídkým střevním obsahem je vhodný racekadotril. Proti cestovatelským průjmům je možné zvolit volně prodejné antimotilikum loperamid, pozor však při horečce a výraznější bolesti břicha – v těchto případech je kontraindikovaný. Při cestování do exotičtějších destinací je dobré nezapomenout na probiotika, jež je vhodné začít užívat klidně i několik dnů před odjezdem.

Kdo o sobě ví, že mu změna prostředí a stravování přinese spíše opačné potíže v podobě zácpy, může sáhnout po kontaktním laxativu (pikosíran, bisakodyl), případně po nejrychleji působících glycerinových čípcích.

Ať nás nepřemůže alergie

Dovolenou dokáže znepříjemnit i alergická reakce v podobě svědění, vyrážky, slzení, nebo kýchaní. Na tyto případy jsou vhodná lokální antihistaminika, na kůži dimetinden nebo difenhydramin, do očí a na nosní sliznici preparáty s obsahem azelastinu či levokabastinu. Mohou být doplněna i systémovým podáním některého z nesedativních antihistaminik. Při výběru bereme ohled na věk, hmotnost, případně osobní preference, protože i přes teoretickou absenci sedativního účinku bývá jejich snášenlivost velmi individuální.

Podrážděné oči, ucpaný nos…

Na dovolené mohou být oči vystaveny intenzivnějšímu slunečnímu záření, prachu, písku i chlorované vodě. Oční kapky s obsahem lubrikačních složek, světlíku lékařského nebo ektoinu zmírní zarudnutí, suchost a podráždění.

Vhodné je přibalit i nosní kapky s dekongestivním účinkem. Přijdou vhod při nachlazení z klimatizovaných prostor, při cestování letadlem nebo při pobytech ve vysokohorském prostředí. Nachlazení může být provázeno škrábáním či bolestí v krku. Kromě zvlhčujících pastilek se vyplatí mít s sebou přípravek s obsahem orálního antiseptika (benzydamin, chlorhexidin, benzalkonium).

Co na drobná poranění?

Řezné rány, oděrky i malá zranění vyžadují nejprve řádnou dezinfekci. Na výběr máme z mnoha látek (sloučeniny jodu, kvarterní amoniové soli) i lékových forem (spreje, roztoky, masti). Výhodné budou zvláště malá balení v plastových nerozbitných obalech, jež jsou bez obsahu alkoholu a neštípou. Pokud preferujeme roztoky nebarvící kůži, dá se sáhnout po přípravcích s obsahem oktenidinu či benzalkonia.

Otevřenou ranku pak kryjeme náplastí a pro případ častého koupání se hodí především ty voděodolné, tzv. náplasti do vody. Na túrách nebo delších procházkách udělají dobrou službu také speciální hydrokoloidní náplasti na puchýře, prsty či klouby. Mechanicky chrání ránu, omezují průnik vody a nečistot a pomáhají hojení.

Pro všechny případy se hodí přibalit také nůžky, pinzetu, antibakteriální gel na ruce, sterilní gázové čtverečky a fixační (hydrofilní) i elastické obinadlo. Nejen pro turisty se bude hodit repelentní přípravek s alespoň 20% obsahem DEET. A pokud během plavby lodí nebo cesty autobusem hrozí kinetóza, pomůže moxastin či dimenhydrinát, pozor však na omezení týkající se věku a hmotnosti.

Péče o kůži podrážděnou nejen od sluníčka

Odřeninami v tříslech a místech s vlhkou zapářkou se nikdo rád nechlubí a místo pro diskrétní balení přípravku na bázi oxidu zinečnatého se vždy najde. Vysušuje, hojí a pomáhá i proti svědění.

Nespálit se na sluníčku je základ, a proto ať v horách nebo u moře rozhodně nikdy nesmíme zapomínat na opalovací krémy či spreje. SPF 50 se sice stává standardem, ale ani sebelepší vodě- a otěruvzdorný přípravek nevydrží celý den. Na ochraně kůže během slunění a po něm se určitě nevyplatí šetřit.

Co především připomenout pacientům?

  • Před cestou je třeba zkontrolovat zásobu pravidelně užívaných léků a data jejich exspirace.
  • Léky je vhodné ponechat v originálním obalu s příbalovým letákem.
  • Pokud si pacient aplikuje inzulin, při cestování letadlem by měl přibalit inzulinové pero do příručního zavazadla. Cartridge vydrží bez problémů při teplotách 25−37 °C až 4 týdny po otevření.

Přání na závěr

I přesto, že „lékárnická lékárnička“ bývá vybavená pro všechny možné případy a zdravotní komplikace, přejeme vám, ať nemáte důvod ji využít. A pokud přeci jen dojde na nějaký menší zádrhel, alespoň budete připraveni. Užijte si dovolenou, relaxujte a nezapomeňte, že hlavními léky na všechny neduhy jsou dobrá nálada a dostatek odpočinku.

(zemt)

Zdroje:
1. Obrovská M. Cestovní lékárnička – jaké léky brát s sebou na cesty a jak je uchovávat? Praktické lékárenství 2017; 13 (2): 75−78.
2. Pernicová E. Cestovní lékárnička – aktuální doporučení. Avenier. Dostupné na: https://odbornost.avenier.cz/cz/cestovni-lekarnicka-aktualni-doporuceni
3. Vomáčková L. Jak správně skladovat inzulin. Pozor na slunce, mráz i špatnou manipulaci. Abbott, 2021. Dostupné na: www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/jak-skladovat-inzulin



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#