#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mentol ve farmaceutických recepturách – na co myslet v praxi?

11. 7. 2024

Mentol je složkou mnoha léčivých a kosmetických přípravků, zdravotnických prostředků a v neposlední řadě také magistraliter receptur. Přinášíme pohled na jeho vlastnosti, cesty podání, mechanismus účinku i možná úskalí při galenické přípravě.

Charakteristika a zdroje

Mentol je přirozeně se vyskytující cyklický terpenový alkohol. Jeho molekula obsahuje 3 chirální uhlíky, což mu umožňuje tvořit celkem 8 izomerních sloučenin. Pouze levotočivý stereoizomer je však farmakologicky aktivní a patří mezi hlavní složky silice máty peprné (Menthae piperitae aetheroleum). Čistá sloučenina se získává zmrazením silice a následnou filtrací vzniklých mentolových krystalů.

Vzhledem k širokému využití ve farmaceutickém a potravinářském průmyslu nejsou rostlinné zdroje schopny pokrýt poptávku, a tak se velká část mentolu vyrábí synteticky. V závislosti na výrobním postupu se získává buď čistý L-mentol, nebo racemická směs. V Českém lékopisu 2023 je uveden pouze článek Levomentholum (dále jen mentol).

Vlastnosti

Při laboratorní teplotě je mentol pevná, bezbarvá až bílá krystalická látka, která se dodává ve formě hranolků nebo jehličkovitých krystalů. Velmi snadno se rozpouští v 96% etanolu (1 : 0,2), mastných olejích a tekutém parafinu (1 : 6), velmi těžce v 85% glycerolu. Ve vodě je prakticky nerozpustný (1 : 2500).

V léčivých přípravcích pro vnitřní užití má čistý mentol funkci pomocné látky. Používá se jako korigens chuti a vůně, je obecně považován za bezpečný a nemá stanovenou denní dávku. Mnohem širší využití má v dermatologických externech, při jejichž přípravě se musí brát ohled na jeho vlastnosti.

Specifika přípravy dermatologik s obsahem mentolu

Krystaly mentolu jsou velké a před dalším zpracováním se musejí důkladně rozdrtit. I když se dá proces usnadnit přidáním malého množství 96% etanolu, dochází během rozdrobňování k odpařování etanolu, a tím i ke ztrátám vlastní látky. Proto je doporučeno krystaly nejprve rozdrtit a teprve pak navážit dávku předepsanou lékařem.

Již zmíněná vysoká těkavost je důvodem, proč se individuálně připravované léčivé preparáty (IPLP) s mentolem musejí připravovat bez použití tepla. Vyšší teplota během procesu rozpouštění by mohla způsobit, že mentol po ochlazení na pokojovou teplotu znovu vykrystalizuje.

Kvůli snadnému odpařování a možnému podráždění očí se nepoužívá jako součást dermatologických či kosmetických krémů určených na kůži obličeje.

Vliv teploty a možné interakce

Při přípravě roztokových mastí se mentol vmíchává do polovychladlého, případně jen minimálně tepelně upraveného základu, typicky bílé vazelíny. V některých případech se dá využít jeho schopnosti snížit bod tání a vytvořit tzv. eutektickou směs. Typickou látkou pro vytvoření žádoucí tekuté směsi je kafr.

Pravá eutektická směs vzniká při použití mentolu a kafru v poměru 36 : 64. Pokud je předepsán k zapracování do tekutého parafinu mentol a kafr ana partes aequales, musí se každá látka zvlášť rozpustit v části parafinu a až poté se obě části smísí. Vzniká sice tekutá, ale nepravá eutektická směs, která vytvoří zákal.

K nežádoucímu zkapalnění může dojít při kombinaci s benzokainem, kyselinou salicylovou, resorcinolem či chloralhydrátem.

Mentol může být v některých přípravcích i jemně suspendován. Příkladem je 1% mentolový zásyp s 96% etanolem jako technickou pomocnou látkou.

Efekt v závislosti na koncentraci... a mechanismy působení

Koncentrace mentolu se liší v závislosti na očekávaných účincích. Derivační efekt vykazuje obsah 10−18 %, při kombinaci s methylesterem kyseliny salicylové (Methylis salicylas), který má také hyperemický efekt, stačí 4 %. Protisvědivé (antipruriginózní), chladivé a protizánětlivé účinky mají koncentrace 0,2−5 %.

Nízké koncentrace mentolu vyvolávají příjemný chladivý pocit na kůži a sliznicích. Tento efekt je založen na tom, že mentol aktivuje „receptory chladu“, konkrétně iontové kanály TRPM8 přítomné v periferních senzorických neuronech citlivých na chlad. Influx vápenatých iontů do nervové buňky vyvolá vznik elektrického impulzu, který v mozku signalizuje pocit chladu.

Při lokální aplikaci na kůži pasivně difunduje epidermis, dostává se do mikrovaskulární sítě v dermis a zvyšuje perfuzi. Snížením citlivosti nervových zakončení vnímajících bolest působí jako lokální anestetikum, analgetický účinek je podmíněn selektivní aktivací opioidních receptorů κ. Lokální přípravky s obsahem mentolu se využívají v terapii neuropatických či revmatických bolestí, bolesti v krku i kožních potíží doprovázených svěděním.

Rizika mentolu u dětí

Inhalace mentolu nebo mátové silice může u dětí do 2 let věku vyvolat reflexní zástavu dechu a laryngospasmus. U této věkové skupiny se také nedoporučují nosní přípravky na bázi lipidů s obsahem mentolu, protože hrozí aspirace lipidových částic a rozvoj lipidové pneumonie.

Závěr

Topicky podaný mentol přináší úlevu od bolesti a svědění a zpříjemňuje náš život typickou vůní. Jako součást mátové silice a čajových směsí má však mnohem komplexnější účinky, jež přispívají ke zdraví i celkové pohodě.

(zemt)

Zdroje:
1. Sklenář Z. Magistraliter receptura v dermatologii (2. vyd.). Galén, Praha, 2021.
2. Rozza A. L., Beserra F. P., Vieira A. J. et al. The use of menthol in skin wound healing − anti-inflammatory potential, antioxidant defense system stimulation and increased epithelialization. Pharmaceutics 2021; 13 (11): 1902, doi: 10.3390/pharmaceutics13111902.
3. Silva H. Current knowledge on the vascular effects of menthol. Front Physiol 2020; 11: 298, doi: 10.3389/fphys.2020.00298.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#