#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčivé přípravky autorizované pro použití v EU – září 2023

21. 9. 2023

Zářijový zpravodaj Evropské lékové agentury (EMA) představuje 1 léčivý přípravek, který byl v srpnu schválen pro vstup na evropský trh.

V zářijovém zpravodaji EMA informovala o 1 schváleném léčivém přípravku, a to ze skupiny analgetik, antagonistů CGRP. Tomuto přípravku byl schválen vstup na trh všech členských států EU, kde bude obchodován pod stejným názvem, registračním číslem, strukturou a se stejným zněním SmPC a příbalovou informací.

Aquipta (atogepant)

Tento perorální léčivý přípravek je indikovaný k profylaxi migrény u dospělých se záchvaty migrény nejméně 4 dny měsíčně.

Účinná látka atogepant vykazuje afinitu k několika receptorům pro peptid příbuzný kalcitoninu (CGRP). Receptory pro CGRP se účastní patofyziologie migrény. Přestože přesný mechanismus účinku atogepantu dosud nebyl vysvětlen, jeho antagonistické účinky na těchto receptorech zřejmě mají klinický význam. Dle výsledků dvou hlavních klinických studií snižuje počet dnů, ve kterých pacienti trpí atakami migrény.

(lexi)

Zdroje: 
1. EMA. Human medicines highlights. European Medicines Agency, 2023 Sep 11. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/newsletter/human-medicines-highlights-september-2023_en.pdf
2. SPC Aquipta. Dostupné na: www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/aquipta-epar-product-information_cs.pdf



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#