Krátkodobý efekt kombinované léčby nutraceutiky na hladinu lipidů, mastných kyselin, hemodynamické parametry a kardiovaskulární riziko
V současnosti vzrůstá zájem o nutraceutika zlepšující kardiovaskulární rizikové faktory a související orgánové postižení. Nutraceutika jsou skupinou preparátů s obsahem složky přírodního původu, které mají biologické účinky a příznivě působí na lidský organismus. Jejich efektivitou se zabývala klinická studie, jejíž výsledky byly recentně publikované v časopisu Advances in Therapy.
Cíl studie
Cílem dvojitě zaslepené placebem kontrolované randomizované klinické studie bylo porovnat efekt kombinovaného nutraceutického přípravku obsahujícího červenou fermentovanou rýži (10 mg), fytosteroly (800 mg) a L-tyrosol (5 mg) na hodnoty plazmatických lipidů, krevní tlak, endotelové funkce a aterosklerotické postižení tepen ve skupině 60 pacientů s polygenně podmíněnou hypercholesterolémií, která nereaguje na dodržování středomořské diety.
Výsledky
Po 8 týdnech byly u skupiny léčených pacientů v porovnání se skupinou léčenou placebem zaznamenány příznivé změny v hladině celkového cholesterolu (−16,3 % vs. 9,9 %; p < 0,001), LDL cholesterolu (−23,4 % vs. −13,2 %; p < 0,001) a indexu jaterní steatózy (−2,8 %; p < 0,01 vs. −1,8 %; p < 0,05). Navíc ve skupině léčené nutraceutiky poklesla v porovnání s placebem i hladina ALT (−27,7 %; p < 0,001), AST (−13,8 %; p = 0,004) a kyseliny močové v séru (−12,3 %; p = 0,005).
Co se týče hemodynamických parametrů, došlo v aktivně léčené skupině k poklesu systolického krevního tlaku (−5,6 %), který nebyl zaznamenán u kontrolní skupiny. Zlepšila se rovněž endotelová reaktivita oproti vstupním hodnotám (−13,2 %; p < 0,001). Následkem toho pokleslo u pacientů léčených nutraceutiky i předpokládané 10leté kardiovaskulární riziko o 1,19 % (střední chyba průměru 0,4 %; p = 0,01).
Závěr
Testovaná kombinace nutraceutik je schopna zlepšit příznivý efekt středomořské diety na kardiovaskulární rizikové faktory a příznivě ovlivnit i předpokládané kardiovaskulární riziko.
(hak)
Zdroj: Cicero A. F. G., Fogacci F., Bove M. et al. Short-term effects of a combined nutraceutical on lipid level, fatty liver biomarkers, hemodynamic parameters, and estimated cardiovascular disease risk: a double-blind, placebo-controlled randomized clinical trial. Adv Ther 2017 Aug; 34 (8): 1966−1975, doi: 10.1007/s12325-017-0580-1.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistentOdborné události ze světa medicíny
Všechny kongresy
Nejčtenější tento týden
- Rizikové interakce léků a potravin: Znáte ty nejdůležitější?
- Prof. Jan Škrha: Metformin je bezpečný, ale je třeba jej bezpečně užívat a léčbu kontrolovat
- Distribuce a lokalizace speciálně upravených exosomů může zefektivnit léčbu svalových dystrofií
- Imunitní systém může sabotovat genovou terapii. Co s tím?
- Může slepičí polévka opravdu přispívat k uzdravení? Babiččin všelék z pohledu moderní vědy
Mohlo by vás zajímat
- Vliv kombinace nutraceutik na remodelaci levé komory srdeční u osob s metabolickým syndromem
- Kombinace nutričních doplňků zlepšuje inzulinovou senzitivitu u nemocných s metabolickým syndromem
- Nutraceutika a jejich ovlivnění mírného kardiometabolického rizika
- Nutraceutikum Armolipid Plus podle klinických důkazů zlepšuje lipidový profil − metaanalýza
- Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?
- Nutraceutický účinek Armolipidu Plus ve snižování celkového a LDL cholesterolu u jedinců s mírnou až středně závažnou dyslipidemií