Jak ovlivňují lipidový profil nutraceutika z mořských ryb?
Snížení hladiny LDL cholesterolu (LDL-c) je ústředním cílem v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční. Odhaduje se, že každé snížení LDL-c o 1 % koresponduje se snížením rizika kardiovaskulárního onemocnění o 1−2 %.
Nutraceutika v mořských rybách
Jedním z řešení hyperlipidémie může být konzumace potravin, které tento rizikový faktor příznivě ovlivňují, jako jsou nutraceutika. Tento termín zavedl v roce 1979 Stephen DeFelice − nutraceutika definuje jako potraviny nebo složky potravin přírodního původu, jež jsou zdraví prospěšné ve smyslu prevence a léčby chorob.
Mezi nutraceutika lze zařadit omega-3 nenasycené mastné kyseliny − eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA), jež jsou ve velkém množství obsažené v mořských rybách. Výhody příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin ve výskytu kardiovaskulárních chorob byly v nedávných studiích zpochybněny, proto je možné, že přínos konzumace mořských ryb nevychází jen z příjmu těchto kyselin, ale mohly by za ním stát další živiny (minerály, vitaminy a proteiny).
Variabilní účinky
Z několika studií vyplynulo, že omega-3 nenasycené mastné kyseliny mají malý nebo žádný vliv na hladinu celkového cholesterolu (TC), ale ovlivňují koncentrace LDL-c a HDL-c stejně jako velikost těchto částic. Tyto účinky jsou variabilní, navíc závislé na dávce a sledované populaci. Nedávné studie navíc ukazují, že existují rozdíly mezi EPA a DHA. Doplňky s obsahem DHA zvyšovaly koncentraci HDL-c a velikost LDL částic, zatímco preparát s EPA významně snížil hladiny TC, non-HDL-c a apolipoproteinu B (ApoB) v krevní plazmě pacientů s hypertriglyceridémií, a to bez zvýšení koncentrací LDL-c.
V několika klinických studiích hodnotících účinek proteinů obsažených v rybách na snížení cholesterolu se ukázalo, že konzumace doplňků s obsahem bílkovin z tresky neměla u dospělých lidí s nadváhou žádný účinek na hladiny triacylglycerolů (TAG) nebo HDL-c, avšak vedla v významnému snížení LDL-c.
Závěr
Výsledky řady klinických studií ukazují, že EPA, DHA a proteiny obsažené v mořských rybách příznivě ovlivňují mortalitu na kardiovaskulární onemocnění. Pro potvrzení přínosu izolovaných nutrientů pro primární a sekundární prevenci kardiovaskulárních onemocnění je však třeba dalších klinických studií.
(ave)
Zdroj: Chiesa G., Busnelli M., Manzini S., Parolini C. Nutraceuticals and bioactive components from fish for dyslipidemia and cardiovascular risk reduction. Mar Drugs 2016 Jun 8; 14 (6), pii: E113, doi: 10.3390/md14060113.
Líbil se Vám článek? Rádi byste se k němu vyjádřili? Napište nám − Vaše názory a postřehy nás zajímají. Zveřejňovat je nebudeme, ale rádi Vám na ně odpovíme.
Štítky
Farmacie Interní lékařství Kardiologie Praktické lékařství pro dospělé Farmaceutický asistent- Ukažte mi, jak kašlete, a já vám řeknu, co vám je
- Prof. Jan Škrha: Metformin je bezpečný, ale je třeba jej bezpečně užívat a léčbu kontrolovat
- Fytoterapie onemocnění dýchacích cest – možnosti a limity v lékárenské praxi
- „Jednohubky“ z klinického výzkumu – 2025/4
- FDA varuje před selfmonitoringem cukru pomocí chytrých hodinek. Jak je to v Česku?
Mohlo by vás zajímat
- Nutraceutikum Armolipid Plus podle klinických důkazů zlepšuje lipidový profil − metaanalýza
- Vliv kombinace nutraceutik na remodelaci levé komory srdeční u osob s metabolickým syndromem
- Nutraceutika a jejich ovlivnění mírného kardiometabolického rizika
- Nutraceutický účinek Armolipidu Plus ve snižování celkového a LDL cholesterolu u jedinců s mírnou až středně závažnou dyslipidemií
- Kombinace nutričních doplňků zlepšuje inzulinovou senzitivitu u nemocných s metabolickým syndromem
- Doplňky stravy v terapii mírné a středně závažné dyslipidémie