#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hormon cholesin − nová možnost regulace cholesterolu?

23. 8. 2024

Způsoby, kterými jsou řízeny procesy absorpce a syntézy cholesterolu, nejsou dosud zcela popsány. Recentní objev přináší nové světlo do problematiky regulace metabolismu a může představovat nový terapeutický cíl u léčby hypercholesterolémie.

Homeostáza cholesterolu

Pro udržení homeostázy cholesterolu je nezbytná koordinace mezi absorpcí cholesterolu ve střevech a de novo syntézou cholesterolu v játrech. Mechanismy, kterými se tyto protichůdné procesy řídí, nejsou dosud dostatečně vysvětleny. Nedávný objev týmu čínských bioinformatiků identifikoval hormon cholesin, který je schopen inhibice syntézy cholesterolu v játrech a tímto způsobem snižuje koncentraci cirkulujícího cholesterolu. 

Působení cholesinu

Podle nejnovějších zjištění je cholesin kódován genem s dříve neznámou funkcí (gen C7orf50 u lidí, 3110082I17Rik u myší). Cholesin je v reakci na absorpci cholesterolu secernován střevem. Molekula cholesinu má schopnost vazby na receptor spřažený s G-proteinem GPR146 exprimovaný na hepatocytech, u nějž dosud nebyl znám jeho ligand. Cholesin vykazuje antagonistické účinky inhibicí signalizace proteinkinázou A (PKA) a tím potlačuje syntézu cholesterolu v játrech řízenou proteinem vázajícím se na sterol-regulační element 2 (SREBP2). 

   

Obr. Schéma zapojení cholesinu do syntézy a absorpce cholesterolu

  

Závěr

Osa cholesin-GPR146 zprostředkovává inhibiční účinek intestinální absorpce cholesterolu na hepatální syntézu cholesterolu. Hormon cholesin může představovat novou možnost boje proti hypercholesterolémii a ateroskleróze.

(lexi)

Zdroj: Hu X., Chen F., Jia L. et al. A gut-derived hormone regulates cholesterol metabolism. Cell 2024; 187 (7): 1685–1700.e18, doi: 10.1016/j.cell.2024.02.024.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#