#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Fytofem PMX – řešení pro menstruační dyskomfort

22. 7. 2024

Premenstruační syndrom (PMS) i menstruace představují pro mnoho žen období, ve kterém se potýkají s různě intenzivními tělesnými i psychickými obtížemi. Tyto nepříjemné symptomy se dají zmírnit jak prostředky konvenční medicíny, tak komplementární fytoterapií.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

     

Co ženy prožívají...

Ženy před menstruací popisují výrazné výkyvy nálady, podrážděnost, plačtivost, změny chuti k jídlu nebo bolesti hlavy. Psychické změny stejně jako tělesné potíže většinou mizí s nástupem menstruace. Mohou však být vystřídány bolestmi břicha, silným krvácením, pocity nadýmání, častá je i zvýšená citlivost a bolestivost prsou. Tyto symptomy zasahují do kvality života a nezřídka vyžadují podávání analgetik, spasmolytik, případně preventivní užívání hormonální antikoncepce.

   

Proč a jak může pomoci Fytofem PMX

Fytofem PMX je doplněk stravy navržený svým složením tak, aby ženám pomohl podpořit zdravý průběh menstruačního cyklu.

Účinky pupalkového oleje

Olej ze semen pupalky dvouleté (Oenothera biennis) je bohatý na ω-6 esenciální mastné kyseliny včetně kyseliny linolové a kyseliny γ-linolenové (GLA). Klinické studie ukazují, že GLA může zmírnit citlivost prsou. Právě mastodynie bývá spojená s nízkými hladinami GLA a jejích metabolitů. Pupalkový olej zvyšuje tyto hladiny na normální úroveň, což pravděpodobně zmírňuje bolest. Další účinky se připisují působení esenciálních mastných kyselin na buňky imunitního systému a syntézu některých prostaglandinů a cytokinů, jejichž hladiny bývají u tohoto stavu výrazně zvýšené.

Tradiční kontryhel

Kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) je oblíbená „ženská“ bylina, která se dlouhodobě uplatňuje v lidovém léčitelství. Obsažené třísloviny mají adstringentní a protizánětlivé účinky a společně s flavonoidy a dalšími polyfenoly pomáhají při silném a dlouhém menstruačním krvácení, křečovitých bolestech v podbřišku, bolestech hlavy, průjmech, nevolnosti a zvracení.

Drmek jako klíč k hormonální rovnováze

Další významnou složkou je drmek obecný (Vitex agnus-castus). Látky obsažené v extraktu z jeho plodů působí na dopaminergní, serotonergní, estrogenové a opioidní receptory. Inhibice tvorby prolaktinu v hypofýze má v závislosti na dávce mnoho účinků. Ženy oceňují hlavně omezení výkyvů nálad, nespavosti a bolestivosti prsů. Zklidnění symptomů PMS se prokázalo také v systematických přehledech a metaanalýzách klinických studií.

Vitamin E

Na patofyziologických mechanismech premenstruačního syndromu i dysmenorey se podílí oxidační stres a následná zvýšená tvorba prostaglandinů. Za spasmy děložní svaloviny na konci luteální fáze a v prvních dnech menstruace je zodpovědný zejména prostaglandin F2α. Několik studií ukázalo, že hladina celkové antioxidační kapacity v luteální fázi je u žen s PMS významně snížena. Vitamin E jako antioxidant snižuje peroxidaci lipidů, a tím i uvolňování kyseliny arachidonové, která se dále metabolizuje na prostaglandiny.

   

A jaké jsou zkušenosti uživatelek?

Pro optimální účinek se doporučuje užívat 1 tobolku denně, týden před očekávanou menstruací lze dávku zvýšit na 1 tobolku ráno a 1 večer. Zkušenosti uživatelek ukazují, že pravidelné užívání doplňku stravy Fytofem PMX může přispět ke snížení menstruačních bolestí a bolestivosti prsou, čímž se snižuje potřeba analgetik. Ženy také uvádějí, že u nich došlo ke stabilizaci nálady a zlepšení psychické pohody v období před začátkem menstruace a dále popisují rovněž snížení nadýmání a zlepšení celkového fyzického komfortu. Některé uživatelky zaznamenaly po několikaměsíčním užívání zmenšení cyst a snížení citlivosti prsou.

   

Závěr

Fytofem PMX nabízí komplexní řešení pro ženy trpící PMS a dalšími menstruačními obtížemi. Obsahuje extrakty z léčivých rostlin a vitamin E, jež v preklinickém nebo klinickém výzkumu prokázaly protizánětlivé a antioxidační účinky a příznivý vliv na hormonální rovnováhu.

   

(zemt)

Zdroje:   
1. Ziaei S., Faghihzadeh S., Sohrabvand F. et al. A randomised placebo-controlled trial to determine the effect of vitamin E in treatment of primary dysmenorrhoea. BJOG 2001; 108 (11): 1181–1183, doi: 10.1111/j.1471-0528.2003.00279.x.
2. Ahmad Adni L. L., Norhayati M. N., Mohd Rosli R. R., Muhammad J. A systematic review and meta-analysis of the efficacy of evening primrose oil for mastalgia treatment. Int J Environ Res Public Health 2021; 18 (12): 6295, doi: 10.3390/ijerph18126295.
3. Kenda M., Glavač N. K., Nagy M., Sollner Dolenc M. Herbal products used in menopause and for gynecological disorders. Molecules 2021; 26 (24): 7421, doi: 10.3390/molecules26247421.



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#