#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pocení může přinášet další benefity! Zpozornět by měli úzkostní jedinci

17. 6. 2024

Tým švédských a italských vědců prokázal, že čichání potu druhých lidí může být užitečné při terapii sociální úzkosti. Předběžné výsledky potvrzující jejich hypotézu představili na loňském Evropském psychiatrickém kongresu v Paříži.

Výzkumníci vycházeli z předpokladu, že tělesný pach aktivuje mozkové dráhy spojené s emocemi a má uklidňující účinek. Vystavení pachu získaného z potu jiných lidí by pak mohlo podpořit léčbu některých psychických obtíží. V předběžné studii se výzkumnému týmu podařilo prokázat, že u pacientů došlo k redukci sociální úzkosti poté, co absolvovali terapii všímavosti (mindfulness) a zároveň byli vystaveni lidským „chemosignálům" v podobě pachu získaného z podpažního potu dobrovolníků.

Čich pomáhá lidem komunikovat s okolím a vycítit nebezpečí. Zároveň může vyvolávat silné vzpomínky díky svému propojení s limbickým systémem, pamětí a emocemi. Zjistilo se také, že ztráta schopnosti vnímat pach druhého, například partnerův či dětí, může vést k depresi a pocitům izolace.

Působí pozitivně jakýkoliv pot?

Švédský tým předpokládal, že tělesný pach odráží náš emocionální stav – například radost nebo strach – a může vyvolávat podobné reakce u těch, kteří ho cítí. Požádal proto dobrovolníky, aby sledovali buď děsivý, nebo veselý film. Cílem bylo zjistit, zda konkrétní emoce prožívané při pocení mají na léčbu „čichajících” různý vliv. K vyvolání strachu byly využity scény z hororů, jako je například film „The Grudge“ (Nenávist). Naopak k navození příjemných emocí sloužily ukázky z filmů „Prázdniny pana Beana“, „Sestra v akci“ a jiných komedií. Poté výzkumníci odebrali vzorek potu z podpaží diváků. Následně bylo 96 žen trpících sociální úzkostí během praxe mindfulness vystaveno těmto pachovým vzorkům. Některé ženy čichaly tělesný pach (buď pot jedinců z doby, kdy sledovali komedii, nebo pot jedinců z doby, kdy sledovalo horor), zatímco kontrolní skupina čichala jen čistý vzduch. Výsledky byly hodnoceny pomocí skóre úzkostných stavů (State-Trait Anxiety Inventory) a současně byla měřena vodivost kůže a srdeční frekvence účastníků. Ukázalo se, že u žen, které čichaly pot, byla terapie úspěšnější.

„Zjistili jsme, že u skupiny, která absolvovala terapeutické sezení s mindfulness a současně byla vystavena pachu lidského potu, došlo k 39% snížení úzkosti, zatímco u druhé skupiny, která absolvovala pouze terapii všímavosti, to bylo jen o 17 %. Trochu nás překvapilo, že pot produkovaný v době, kdy byl jeho nositel šťastný, měl stejný účinek jako pot člověka, který byl filmovým klipem vyděšen. Je tedy možné, že pot obecně obsahuje něco, co pozitivně ovlivňuje reakci člověka na obsažené chemické signály, a jde tedy o prostý účinek přítomnosti druhé osoby,“ konstatovala hlavní autorka výzkumu Elisa Vigna.

Výzkum čichu zaostává

Tým věří, že výsledky výzkumu by mohly pomoci pacientům se sociální úzkostí, u nichž nejsou dostatečně účinné dostupné terapeutické intervence. Upozorňuje však, že se zatím jedná o předběžné závěry. K dalšímu objasnění má pomoci navazující studie s podobným uspořádáním, jež bude zkoumat i reakci na pot osob, které sledovaly emočně neutrální dokumentární filmy. To by mělo vést k lepšímu pochopení, zda terapeutický přínos této metody vychází z nevědomého vnímání emočních signálů, nebo prostě souvisí s přítomností člověka, respektive jeho pachu, bez ohledu na emoce.

V lidském potu bylo identifikováno přes 300 sloučenin. Vědci doufají, že pokud se jim podaří izolovat molekuly, které způsobují účinky pozorované ve studii, bude jeho případné terapeutické využití snazší. „V potu se vyskytuje více látek než v mnoha jiných tekutinách. Vítáme proto studii, která se zabývá jedním z nejméně prozkoumaných smyslů – čichem a jeho interakcí s duševním zdravím,“ uvedl k tomu šéf Evropské psychiatrické asociace (EPA) Julian Beezhold.

Výzkum probíhá v rámci projektu Potion, jehož cílem je porozumět povaze chemosignálů u lidí a jejich vlivu na sociální interakci.

(asa)

Zdroje:
1. Vigna E., Cecchetto C., Dal Bò E. et al. Affective and physiological responses to human body odors in social anxiety – a pilot study on the possible effects as catalyst for treatment. Eur Psychiatry 2023; 66 (Suppl 1): S73, doi: 10.1192/j.eurpsy.2023.240.
2. Scientists show that odours from other people’s sweat can help treat social anxiety. European Congress of Psychiatry, Paříž, 2023. Dostupné na: www.europsy.net/app/uploads/2023/03/Vigna-for-EPA.pdf
3. Project Potion. Dostupné na: https://potionh2020.com



Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#